Vinterrace för första gången i Hästveda

HÄSTVEDA: I morgon skrivs historia på Harabacken i Hästveda. För första gången någonsin körs en folkracetävling mitt i vintern. Men det är långt ifrån självklart att det blir en tradition.

– Vi försökte arrangera en vintertävling när föreningen firade 20-årsjubileum, säger Sam Claëson, medieansvarig i Hästveda Folkrace Club. Det inträffade nämligen 12 januari och var en lördag. Men det blev aldrig något av, det var för varmt, banan frös inte utan var alldeles mjuk, så vi fick ställa in.

Den här gången såg det verkligen lovande ut väderleksmässigt, åtminstone på förhand. Men de utlovade minusgraderna har skjutits framåt i tiden och det är inte förrän nästa vecka som man kan förvänta sig temperaturer under -10-strecket. Men i Hästveda kör man ändå under lördagen.

Utmaning för förarna

– Ja, säger Sam. Den här gången har vi gått ut större och vi har över 70 anmälda förare, så då kan vi inte ställa in med så här kort varsel. Vi kör!

Om det inte fryser i marken lär tvättmaskiner och biltvättar gå varma efter Vinterracet. En lerig bana utmanar också förarna, enligt Sam:

– Ja, det gäller verkligen att inte hamna bakom någon, då blir det skitigt på vindrutan och svårt att se. Men fryser det på och blir halt på sina ställen, så gäller det samtidigt att ta det försiktigt…

Många förberedelser

Under torsdagen samlades några av klubbens medlemmar och förberedde inför tävlingen. Vanligtvis brukar man hålla öppet varje helgfri torsdag så att medlemmar som har lust kan komma inom och ta en fika och snacka lite. Men i torsdags var det i stället mycket som handlade om att göra i ordning tävlingskuvert till förarna, finslipa på startlistor och montera extrabelysning på banan.

Bodil Andersson hade med sig hembakade bullar till kaffet och kontrollerade så att datorer och dataprogram var uppdaterade.

– Jag sitter i tävlingssekretariatet på lördag och är med i tävlingskommittén. Jag har varit engagerad här sedan början av 90-talet då min man, Karl-Johan, började köra. Men nu har han tröttnat, så nu är det bara jag kvar. Jag tycker det är kul att jobba med tävlingarna, man träffar mycket folk och har roligt. Min syster brukar också hjälpa till, eftersom hennes söner kör.

”Skoj med bilfolket”

Annkristin Nilsson tycker liksom Bodil att det är kul att hjälpa till, men hon är ett av klubbens nytillskott på funktionärssidan. Det är inte mer än ett och ett halvt år sedan hon flyttade till Hästveda. Hennes sambo, Sven Nordström ska vara miljöchef under lördagens tävling.

– Det är skoj med bilfolket och allt runt omkring, säger Annkristin. Det är som en stor familj och hemma snackas det alltid bilar. Jag fixar förarnas tävlingskuvert här nu, på lördag lämnar jag ut dem och tar emot startavgifterna.

– Det är roligt för man träffar så mycket folk under en tävlingsdag!

Text och bild: Jeanette Thelander