Verumskonsert gav 15 000 till Tjernobylbarnen

Hela gruppen från Ukraina sjöng med glädjeför att de fått komma till Sverige och Verum!
Hela gruppen från Ukraina sjöng med glädje för att de fått komma till Sverige och Verum.

VERUM: Tjernobylungdomarnas konsert i Verum drog fullt hus. Drygt 200 besökare kom för att ta del av dans och musik framfört av Brobylägrets deltagare. Det var femte gången som lägerdeltagarna kom till Verum för att underhålla och samla in pengar till lägret, som är det 21 i ordningen totalt.

Lägerchefen Rolf Tillman redogjort kort för lägervistelsen i Broby som i år fått ta nya lokaler i anspråk. Några av måltiderna intas på Gästis som för närvarande står utan verksamhet efter konkursen. En rymlig lokal för 500 personer finns att tillgå på gamla pappersbruksområdet i Broby. På denna plats arrangeras också avslutningssoarén i kväll, tisdag med start klockan 19.

Under fredagens konsert i Verum skänkte publiken 15 613 kronor, en dryg tusenlapp mer än i fjor. Arrangören av konserten var Bygdelaget i Verum där Ingvar Larsson framförde besökarnas tack, främst till körledare som fick en bukett blommor med svensk/ukrainsk färg.

De ukrainska besökarna samlades efter konserten i församlingshemmet för lekamlig utspisning med glass som dessert.

Text och bild: Ebbe ”EPE” Persson

Fotnot: Tjernobyllägret har drivits sedan 1995 för barn och ungdomar från Ukraina. Lägret arrangeras och drivs genom Tjernobylkommittén och det övergripande målet är att ge lägerdeltagarna hopp och mål för framtiden. Alla lägerdeltagare får svenska faddrar och de får en möjlighet att skaffa sig en god utbildning i hemlandet.