Välkänd radioprofil gästar Hästveda

En verklig Östeuropakännare och känd radioprofil, Kjell-Albin Abrahamson, gästar Hästveda i augusti.
En verklig Östeuropakännare och känd radioprofil, Kjell-Albin Abrahamson, gästar Hästveda i augusti.

HÄSTVEDA: I samband med Europaforum i Hässleholm får Hästveda celebert besök i form av Kjell-Albin Abrahamson. Han kan skriva många titlar på sitt visitkort men är kanske mest känd som Sveriges Radios Östeuropakorrespondent och författare till ett flertal böcker. Men han har även anklagats för att vara Stasi-agent.

Europaforum präglar en hel vecka i Hässleholms kommun, 22-27 augusti. Söndag 23 augusti har utsetts till ”Hässleholmsdagen” och den kommer att äga rum i Hantverksgården i Hästveda mellan klockan 13 och 16.

Kjell-Albin talar klockan 14 under rubriken ”Varför finns det inga svenska rörmokare i Polen men så många polacker på toppjobb i Bryssel?” Han har själv varit stationerad som Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Warszawa 1993-1996, men flyttat runt med hela Östeuropa som arbetsfält. Tidigare har han även varit chef för kulturredaktionen på Sveriges Radio och president för Svenska Filmakademin.

Diskussion om framtidsfrågor

2010 gick han själv ut med uppgifter om att svenska Säpo hade utrett honom eftersom östtyska säkerhetstjänsten, Stasi, haft honom registrerad som agent under täcknamnet ”Arnold”. Kjell-Albin har själv förnekat detta bestämt och menar att de kontakter han har haft med diverse diplomater och andra potentater har varit en självklar del av hans arbete som journalist.

Efter Kjell-Albin Abrahamsons presentation bjuder FN-förbunden i Sverige och Polen in till en diskussion om framtidsfrågor med anledning av FN:s annalkande 70-årsdag. Frågorna på agendan är fred och säkerhet, hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning samt mänskliga rättigheter.

Det är gratis att delta i seminariedagen, men förhandsanmälan krävs. Hela programmet för Europaforum släpptes under måndagen och finns på Europaforums hemsida, där det också finns information om hur man anmäler sig.

Text: Jeanette Thelander
Bild: Olivia Borg/Sveriges Radio