Uppskattad julbasar i Hantverksgården


HÄSTVEDA: Jodå, julen kom som vanligt till Hästveda andra advent. På plats fanns 26 utställare som hade med sig ett brett och varierat utbud av varor och det verkade som om Hästvedaborna uppskattade räddningsaktionen som ägt rum. En jämn ström av besökare tittade, provsmakade och handlade.

– Klart att man ställer upp och kommer hit när det händer något, det måste man stötta, sade Kim Pettersson i Lur, som var en av besökarna.

– Oj, överraskande många utställare och många olika grejor, kommenterade Jenny Klementsson, som kom direkt från julmarknaden i Ballingslöv, men passade på att göra ett varv i Hästveda också innan det var dags för hemfärd till Farstorp.

Matglada besökare

Utanför stod elever från Hästveda skola och sålde fågelholkar och grillade korv. Holkarna gick sådär men korven var det åtgång på. Överlag verkar Hästvedaborna gilla att stoppa godsaker i magen.

Anne-Charlotte Borum som vid årsskiftet slår upp portarna till sitt hembageri i Bäckaröd frestade besökarna med smakprov av såväl matiga limpor som söta marsipangrisar. Det blev strykande åtgång på i princip allt hon hade dukat fram, inklusive de spröda saffransdrömmarna.

Mon Larssons thailändska struvor sålde slut, trots att hon tagit med ett rejält lager och dessutom bakade flera på plats. Och Hembygdsföreningen, som skötte serveringen och sålde stenugnsbakat bröd vittnade också om god ruljans.

Fascinerande julhus

Den här gången blev det inget musikaliskt uppträde. På scen satt i stället Camilla Odgaard och berättade sagor för barnen som fascinerades av hennes julhus med miniatyrer och dockor.

– Det blev ju bra det här till slut, log Alf Månsson, ordförande i Hästvedas intresseförening som tagit initiativet till evenemanget genom att hyra lokalen.

– Ja, det var verkligen roligt att det blev av trots allt, instämde Inga-Brita Östensson i hembygdsföreningen. Hade det inte blivit av, så hade det nog varit trögt att få igång något nästa år.

Text och bild: Jeanette Thelander