Teknik lockade tusentals nyfikna till Bjärnum

BJÄRNUM: Teknikens Dag brukar locka mycket folk och helgens begivenhet var inget undantag. Drygt ett tusental besökare kom till Bjärnums museum för att låta sig fascineras av mekanik, explosiva krafter och estetiska linjer.

– Vi har två traktorgalningar i familjen, så vi tyckte att det var en bra idé att komma hit – badat och solat har vi gjort tillräckligt, sade Sofie Mårtensson från Hästveda som tillsammans med maken Robert och de båda sönerna Elvin och Elias besökte Bjärnum.

– De skärde ved till plankor, det var kul att se, sade Elias som var mycket nöjd med dagen.

Sågverk i aktion

Det han syftade på var det gamla sågverket som gick igång för visning med jämna mellanrum. Men i parken utanför museet fanns även mycket annat att titta, lyssna och lukta på. En ångmaskin, en tändkulemotor, massor av veteranbilar och motorcyklar, traktorer och mängder av andra tekniska ting.

– Jag var uppe vid halv sex i morse, berättade Åke Karlsson, som är en av eldsjälarna bakom Teknikens Dag. Det tar lite tid att få hit alla bilar…

Åke är nämligen entusiastisk samlare på veteranbilar, särskilt av märket Opel. Tillsammans med Östen Krantz, som även han har samlat på sig en och annan pärla, och frun Gunhild flängde han fram och tillbaka under morgonen med stora delar av veteranbilssamlingen för att allt skulle komma på plats i tid för öppningen.

Långväga gäster

– Men här är många andra också som har bilar, sade Östen. Här finns folk från Skåne, Småland och Halland – det dök upp en kille från Staffanstorp som fått reda på att det var Teknikens Dag så sent som i morse och som tyckte att det var kul med en utflykt hit upp.

Fornminnesföreningens ordförande, Arne Vighagen, var nöjd med dagen och konstaterade att det kommit stora bussar från angränsande län med folk till evenemanget.

– Det är kul att det kommer så mycket folk, men det hade varit ännu roligare om vi hade kunnat bygga till lite grand så att vi hade kunnat variera våra utställningar mer, menade Arne.

Text och bild: Jeanette Thelander