Stormen Gorm släckte ner hela Hästveda

Redan innan gryningen var mängder av omkullblåsta träd uppsågade.
Redan innan gryningen var mängder av omkullblåsta träd uppsågade.

HÄSTVEDA/LÖNSBODA: Stormen Gorm lämnade knappast någon oberörd. I Hästveda försvann strömmen redan vid 22.30-tiden på söndagskvällen och återkom inte förrän sent på måndagseftermiddagen. Vinden rev med sig tak, träd och trädgårdsmöbler.

Kombinationen med den senaste tidens regnmängder som gjort marken mjuk och lerig och de kraftiga stormbyarna gjorde att mängder av träd föll över vägarna och bland de värst drabbade områdena fanns Lönsbodatrakten.

– Jag blev nästan förvånad över att jag kunde ta mig till jobbet, trots allt, berättar Carina Gunnarsson som dagligen pendlar till Älmhult från Duvhult.

Carina Gunnarsson från Duvhult utanför Lönsboda var förvånad över att alls kunna ta sig till jobbet på måndagsmorgonen.
Carina Gunnarsson från Duvhult utanför Lönsboda var förvånad över att alls kunna ta sig till jobbet på måndagsmorgonen.

– Bara på vår infartsväg som kanske är två kilometer, låg det ett tiotal träd. På 121:an låg det säkert 15 träd på ”min” sträcka som är ungefär tio-tolv kilometer. Men de som har varit ute och röjt har varit duktiga, redan vid halv sju i morse var det uppsågat så att det åtminstone gick att ta sig fram. Men man såg ju träden längs vägen och man fick ta det lugnt.

Bättre stormrustade nu än tidigare

Carina berättar att hon tidigare oroat sig för stora granar på baksidan av familjens fastighet, men att grannen nu har skogat och tagit bort dem.

– Det är vi väldigt tacksamma för!

Att kraftiga stormar är något som blivit en del i vardagen innebär bland annat att människor är bättre rustade för extremväder och ström- och vattenavbrott som följer i deras spår, menar Carina.

-Ja, Gudrun var något av en väckarklocka. Vi var själva instängda i tre dagar då, en del av våra grannar så länge som tre veckor. Så numera är vi bättre förberedda. När det kommer stormvarningar bunkrar vi upp med vatten, mat och ved. Man lär sig när man bor på landet!

Text och bild: Jeanette Thelander