Sopdumpning växande problem i Hästveda

En avsevärd hög med skräp har dumpats längs ett populärt vandringsstråk i Hästveda.
En avsevärd hög med skräp har dumpats längs ett populärt vandringsstråk i Hästveda.

HÄSTVEDA: Tidigt under fredagsförmiddagen upptäcktes ett miljöbrott i ett litet skogsparti vid Spångatan i Hästveda. Någon har – sannolikt under dygnets mörka timmar – dumpat en ansenlig hög med skräp och sopor mitt ute i naturen. Miljönämndens ordförande, Agne Nilsson (C) befarar att detta är en del i ett växande problem i Hästveda.

– Det är nog följden av de minskade öppettiderna på återvinningscentralen, säger Agne. Vi hittar den här typen av skräpsamlingar hela tiden. Om folk inte kan bli av med skräpet på ett vettigt sätt, så dumpar man det någonstans i naturen.

När öppettiderna på återvinningscentralen i Hästveda drogs in för två år sedan, befarade Miljönämnden att problemet med dumpat skräp och sopeldning skulle öka. Man gick därför ut och vädjade till Hässleholm Miljö AB att behålla öppettiderna, men utan framgång.

– Det kommer naturligtvis att bli illegala soptippar här och var, precis som förr i tiden. Sedan ringer folk till oss och anmäler. Då kostar ett ärende oss lika mycket som att hålla öppet, sade Agne då, i december 2013.

Drabbar alla kommuninvånare

Problemet med sop- och skräpdumpning drabbar förutom naturen och alla djur som bor där, även många människor. Miljökontoret måste få in en anmälan för att bedöma om det rör sig om något avfall som är hälsovådligt eller farligt på annat sätt. Därigenom drabbar det indirekt alla kommuninvånare via skatten. Om skräpet dumpats på kommunal mark måste dessutom skattemedel användas till att forsla bort skräpet och städa upp.

Om skräpet har dumpats på privat mark, så som är fallet den här gången, är det markägaren som måste ombesörja bortforsling och röjning.

– Jag brukar själv gå där med hundarna och i morse blev jag riktigt irriterad, säger Jonas Berntsson, som äger den aktuella marken. Det har varit lugnt länge, så jag har låtit det vara öppet dit in, men nu har jag satt upp en länk ut mot vägen så att det inte går att köra in där längre.

Väcker ilska

Marie Gullberg, som också brukar gå den fina slingan i skogspartiet med sin hund, tycker att det är riktigt dålig stil av den som dumpat skräpet:

– Jonas är så snäll och han säger aldrig någonting om att så många människor går där, han håller öppet och fint så att man ska kunna ta sig fram – så gör någon så här! Klart man blir arg! Jag gick där förbi i går förmiddag och då fanns det inget skräp, så det har kommit dit någon gång det senaste dygnet.

Jonas, som varit tveksam till att anmäla brottet till Polisen bestämde sig ändå för att göra en anmälan under fredagen. Inte för att han tror att brottet i sig kommer att prioriteras, men för att det kanske händer igen, på fler ställen runt om.

Om någon har sett något eller har andra värdefulla upplysningar så är givetvis alla sådana tips värdefulla och tas emot med tacksamhet.

– Och om det kommer in tillräckligt många anmälningar så kan det ändå hända att man avsätter resurser, om man märker att det sammantaget är ett stort problem, menar han.

– Ja, det är viktigt att det blir polisanmält, instämmer Agne. Men tyvärr är inte miljöbrott särskilt prioriterat. Vi har haft många ärenden på vårt bord i Miljönämnden, men för det mesta väljer åklagaren att lägga ner åtalen. Det skulle behövas mer miljökompetens där!

Text: Jeanette Thelander
Bild: Marie Gullberg

Fotnot: Fram till 1 januari 2014 höll återvinningscentralen i Hästveda öppet varje onsdag, hela dagarna och en lördag varje månad. Under 2014 slopades lördagsöppet på tippen, men har sedan återkommit i mindre skala. Samtidigt har öppettiderna på onsdagarna dragits ner, med olika öppettider udda och jämna veckor. I dag ser öppettiderna ut enligt följande: Onsdagar (jämna veckor): 13-18, onsdagar (ojämna veckor) 10-12, 13-16 samt tredje lördagen i månaden: 9-11 (undantaget juli och december då återvinningscentralen håller helt stängt på lördagarna).