Säsongspremiär på Harabacken

Banan ligger nypreparerad och klar.
Banan ligger nypreparerad och klar.

HÄSTVEDA: På lördag är det säsongspremiär på Harabacken när Hästveda Folkraceclub arrangerar årets första tävling. Drygt 120 anmälningar har kommit in, så det blir tuff kamp om placeringarna.

– Men att plocka fram några favoriter är svårt så här i början av säsongen, säger Sam Claëson som är pressansvarig i klubben. Många av de gamla rutinerade förarna är fortfarande igång, några som har haft uppehåll är tillbaka och det har dessutom kommit många nya förare.

De cirka 70 funktionärerna kan glädja sig åt en modernare motorstadion. Under vintern har HFRC byggt om och renoverat, dessutom har en moderniseringsgrupp gått igenom alla elektriska apparater som används under tävlingarna och konverterat dem till 12 volt och ledlampor.

Mer lätthanterligt

– Startljusen har till exempel blivit mycket lättare att hantera, berättar Sam. De gamla satt i en tung plåtlåda, full med delar från olika bilar, som man kopplade ihop med en nästan 50 meter lång tung kabel, som skulle plockas ut och in vid varje tävling. Det nya startljuset väger bara ungefär fem kilo och alla kablar ligger nu i marken, bara att plugga in och allt är klart!

Folkracetävlingen på lördag innebär visserligen säsongspremiär, men klubben har redan hunnit med två offroadträffar då det kom många förare från södra delen av landet.

– Att offroadområdet blivit så populärt är tack vare ett jättebra samarbete med Hässleholms kommun plus många arbetstimmar av klubbmedlemmar, påpekar Sam.

Förutom ovan nämnda tävlingar har klubben även hunnit ordna en prova-på-dag för ungdomar med olika slags funktionsnedsättningar, vilket blev mycket uppskattat. Det var tredje gången aktiviteten genomfördes och det finns redan nu planer på en repris nästa år.

Första start i lördagens tävling går klockan 10.00. Seniorklassen är som vanligt störst, med 100 anmälda förare.

Text: Jeanette Thelander
Bild: Sam Claëson