Problemkabel åtgärdas under januari

En ficklampa och en vanlig räknare kom väl till pass när strömmen gick mitt under affärstid på lördagen.
En ficklampa och en vanlig räknare kom väl till pass på Christensens Bygg och Foder när strömmen gick mitt under affärstid.

HÄSTVEDA: Hästveda har som Utgivet tidigare berättat om, drabbats av flera stora strömavbrott på kort tid. I samtliga dessa fall har orsaken varit en matarkabel från Eon som i sin tur skickar ström till Brittedals nät. Nu har felet lokaliserats och kommer att avhjälpas efter årsskiftet.

Det rör sig om en kabel som går via en nätstation vid det gamla gjuteriet i Hästveda.

– Där fick vi inget larm till driftcentralen om att stationen blev spänningslös i samband med stormen, berättar Torbjörn Larsson, kommunikationsansvarig för Distribution Elnät och Gas på Eon.

River stationen

Ett nytt spänningslarm ska installeras omgående. Men för att förebygga problem på sikt, så vidtar Eon ytterligare drastiska åtgärder.

– Vi kommer att stänga och riva stationen, säger Torbjörn. I samband med det ska vi också skarva om kabeln så att den går förbi stationen, detta ska göras i januari.

När det är gjort ska alltså strömmen kunna ta sig fram till Brittedals nät på ett säkrare sätt än tidigare och risken för stora strömavbrott i Hästveda minskar.

Text och bild (arkiv): Jeanette Thelander