Problem i matarkabel bakom elavbrotten

 

Dick Lundholm, längst till vänster, i väntan utanför Hilding Anders-fabriken.
Dick Lundholm, längst till vänster, i väntan utanför Hilding Anders-fabriken.

HÄSTVEDA: Knappt hade den kommit tillbaka förrän den försvann igen. Under tisdagsnatten och morgonen blev Hästveda på nytt utan ström i flera timmar. Det är ett mystiskt fel hos Eon som ligger bakom både tisdagens strömavbrott och de tidigare två som drabbat samhället inom loppet av knappt två veckor.

Utanför Hilding Anders-fabriken stod långtradarna på kö för att lossa. Företaget har nyligen lagt om inlastningen och även flyttat grinden, som drivs med el.

– Jag kom själv vid sju, men en del som köar här har stått här ännu längre, berättade Dick Lundholm, som skulle lasta av virke och stod och samspråkade med några kollegor. Visserligen går det att öppna grinden manuellt också, men de har sagt att de inte vill ha oss där inne innan strömmen kommer tillbaka. Och när det blir vet vi inte. En del kollegor har redan kört.

Lastbilar vände om

Det som från början var sagt skulle ta ungefär en timme, visade sig dröja betydligt längre och några av chaufförerna tvingades helt enkelt vända om och köra tillbaka.

Det bildades långa köer på båda sidor av vägen utanför fabriken.
Det bildades långa köer på båda sidor av vägen utanför fabriken.

– Ja, från början sade de att det handlade om en timme ungefär, men nu har det gått mer än två timmar. Innan kunde vi ringa in till dem för att få någon slags besked, men nu går det inte ens att komma fram på telefon, suckade Dick innan han på nytt tog plats i sin förarhytt.

Inte heller Brittedals telefoner fungerade. På kontoret såg det ut som i resten av byn, mörkt, med tända stearinljus och batterilyktor. Där inne visste man vad felet berodde på, men saknade förmindelse med kunderna, som förstås undrade vad som stod på.

Problem med markbunden matarkabel

– Ja, det är trist, vi har IP-telefoni, så det går inte att nå oss tyvärr. Och vi är dessvärre helt utlämnade till Eon i det här läget, själva kan vi inte påverka någonting. Problemet är att deras matarkabel inte fungerar, då kommer inte strömmen fram till vårt elnät heller, suckade man på kundtjänst. Vi vet bara att deras personal är ute och jobbar på det.

Matarkabeln kommer från Broby-hållet och ansluts uppe vid gamla gjuteriet i Hästveda. Det är en markledning, så egentligen borde den inte påverkas särskilt mycket av stormar och nedfallna träd, kan man tycka. Men inte ens markkablar är helt bekymmersfria, säger Torbjörn Larsson, informationschef på Eon.

– Nej, tyvärr är det ingen garanti för att man inte ska drabbas av strömavbrott. Den kabeln kan nämligen påverkas av strömavbrott någon annanstans. Det kan vara ett fel i någon annan del av nätet som påverkar elberoende teknik kopplade till en markbunden kabel.

Tolvtimmarsgaranti gäller enbart Eon-kunder

På Eon lovar man att försöka gå till botten med problemet som innebär att hela Hästveda släcks ner. Det är samma problem som orsakade strömavbrottet 21 november, det under själva stormen Gorm och även det senaste strömavbrottet där strömmen gick vid 23.30-tiden på måndagskvällen. Vid 10-tiden på förmiddagen återkom dock elen i ledningarna.

Eon har en tolvtimmarsgaranti som innebär att den som blir utan ström i tolv timmar eller mer, har rätt till ekonomisk kompensationsersättning. Men även om strömavbrottet i Hästveda beror på fel hos Eon, innebär inte det att Hästvedaborna kan begära ersättning hos bolaget.

– Nej, så fungerar det inte, säger Torbjörn. Det är alltid nätbolaget som man är kund hos som man måste kontakta i sådana fall.

Trots att strömavbrottet var relativt kortvarigt under dagtid, beslutade Hästveda skola att skicka hem eleverna efter lunch. Beslutet fattades på morgonen och även om strömmen var tillbaka vid 10-tiden beslutade man att stå fast vid beslutet att stänga skolan för eleverna.

Text och bild: Jeanette Thelander (uppdaterad 13.17)