Premiär för nytt lopp i Göingeskogen påskafton

Asfaltsloppen tappar i popularitet medan tuffa lopp i skogen vinner terräng. På påskafton är det premiär för FK Göingarnas Göingefejden Trailrun.
Asfaltsloppen tappar i popularitet medan tuffa lopp i skogen vinner terräng. På påskafton är det premiär för FK Göingarnas Göingefejden Trailrun.

TÅGARÖD: För första gången arrangerar FK Göingarna en tävling som inte handlar om orientering utan om trendig löpning i skogen, så kallad trail run. När påskens 7-manna och Göingefejd i orientering vid Immeln är över, blir det nämligen premiär för Göingefejden Trailrun på självaste påskafton, 4 april.

– När vi ändå har hela tävlingsapparaten på plats, så tyckte vi att vi lika gärna kunde arrangera en vanlig löpartävling också, berättar Håkan Axelsson, som är tävlingsledare. Jag förstår ju inte riktigt det roliga i att springa utan karta och kompass, men det är det många andra som gör, så den här tävlingen är till för dem.

Trail run, ringer kanske nykommet i öronen, men egentligen är det inte något nytt, utan vanlig gammal hederlig terränglöpning omdöpt på engelska. Så är du van vid att knata runt i naturen, är det fullt möjligt att blanda sig i striden om priserna. De bästa sportsliga prestationerna belönas förstås, men dessutom lottas det ut priser bland alla deltagare, oavsett placering. Det går att välja mellan fem och tio kilometer.

Asfalt suger – skogen duger

– Asfaltsloppen har tappat, men det går en jättelöpartrend över Sverige just nu, men man vill ut i skog och mark, säger Håkan. De här banorna är inte omänskliga på något sätt, men har några rejäla knyckar och terrängen är kuperad. Men i princip springer man på småstigar i bokskogen, så det handlar mest om att anpassa tempot efter sin förmåga.

Det är en välmående klubb som arrangerar tävlingen. Till skillnad mot många andra ideella föreningar, märker inte FK Göingarna av någon medlemskris. Under 5-dagars i somras lade man till exempel ner 18 000 ideella timmar inom föreningen.

– Vi har en professionell styrelse och duktiga och aktiva medlemmar, säger Håkan. Vi har roligt och inga tvång eller måsten, så det har blivit en positiv spiral, alla vill vara med och hjälpa till. I fjor byggde vi en ny klubbstuga, så det är bra driv i föreningen!

Text: Jeanette Thelander
Bild: Bigfoto