Osbybrand ger bättre öppettider i Hästveda

lars johnsson 004
Advokat Lars Johnsson.

HÄSTVEDA/OSBY: Förra helgens brand i Sparbanken Skånes lokaler i Osby innebär att öppettiderna på kontoren i både Hästveda och Lönsboda utökas tillfälligt. Men snart planerar banken att flytta in i Brio-huset under tiden sanering och renovering pågår i de gamla banklokalerna. Och det är inte bara banken som drabbas av brandens efterdyningar. Advokat Lars Johnsson från Rävninge tvingas flytta hela sin verksamhet på obestämd framtid.

– Jag har hittat tillfälliga lokaler i ett kontorshotell på Forsgatan i Osby, berättar Lars, som driver Snapphanebygdens advokatbyrå. Ingen kan säga hur lång tid det kommer att ta att sanera, men det lär bli ungefär ett år i alla fall, enligt de uppgifter jag har fått.

Direkt efter branden var Lars på plats för att beskåda förödelsen. För hans del handlar det mest om rökskador.

Räddade datafiler

– Jag tog med mig datorn hem för att gå igenom den, men det gick inte att ha den i huset, det fullkomligt stank rök, så jag fick lägga in den i tättslutande plastsäckar. Som väl var gick alla filer att rädda. Jag har visserligen backup på så gott som allt, men hade filerna varit borta hade det inneburit en massa extra besvär.

Nu kommer alltså även hans kontor att röksaneras, vilket bland annat innebär att sakerna som funnits på kontoret ska behandlas i ozonkammare för att röklukten ska försvinna.

Sparbanken Skåne kommer tillsammans med Osby kommun att inrätta tillfälliga banklokaler i det gamla Brio-huset. I väntan på att dessa blir klara, så kommer personalen att jobba på kringliggande kontor i Hästveda, Lönsboda, Knislinge och Broby.

Det innebär för Hästvedas del en starkt utökad service, jämfört med hur det har varit den senaste tiden. Tidigare har det bara varit öppet på torsdagar för ej förhandsbokade besök, övriga tider stängt. Nu håller banken öppet varje vardag – om än tillfälligt.

Text och bild: Jeanette Thelander

Fotnot: De nya, tillfälliga, öppettiderna på kontoren i Hästveda och Löndsboda: Hästveda: mån-ons, fre 10.00-15.00, tors 10.00-18-00. Lönsboda: Mån-ons 10.00-13.00, tors 10.00-18.00.