Öppet hus om fiber i Hästveda

Många intresserade hade sökt sig till Svenska Fibernäts informationsmöte i Hantverksgården 10 november. I morgon håller företaget öppet hus på samma plats.
Många intresserade hade sökt sig till Svenska Fibernäts informationsmöte i Hantverksgården 10 november. I morgon håller företaget öppet hus på samma plats.

HÄSTVEDA: För drygt två veckor sedan arrangerade Svenska Fibernät ett informationsmöte i Hantverksgården i Hästveda. I morgon, torsdag, följer man nu upp mötet med ett öppet hus på samma plats.

Anledningen är att man vill ge allmänheten tillfälle att ställa frågor om företagets planerade fibersatsning eftersom anmälningstiden löper ut vid månadsskiftet.

Till informationsmötet 10 november kom många nyfikna som ville veta mer om Svenska Fibernät och planerna för området Hästveda-Vinslöv (varför de två orterna hänger ihop som ett område, trots stort geografiskt avstånd är det ingen som har kunnat svara på ännu).

Juridisk process om grävtillstånd

Kommunen har gjort klart att man inte kommer att bevilja Svenska Fibernät grävtillstånd i kommunal mark. Huruvida detta håller juridiskt är dock oklart och både kommunen och Svenska Fibernät är säkra på att vinna den juridiska process som har inletts.

Hur stort område som Svenska Fibernät kommer att täcka är oklart. Vid informationsmötet angav man att en 30-procentig teckningsgrad var tillräckligt för att nedgrävningen av fiberkabel skulle ske. Men om detta gäller enskilda gator, olika kvarter eller olika delar av byn framkom inte.

– Man måste kanske skära bort ett helt område, det kan vara en hel gata om ingen är intresserad av att teckna sig, så måste man göra, sade Svenska Fibernäts representant på mötet.

Torsdagens öppna hus i Hantverksgården börjar klockan 17 och håller på fram till 20.00.

Text och bild: Jeanette Thelander