Nya vandringsleden vid Lursjön invigs i november

PIPARP: Sugen på att fika med sjöutsikt? Då behöver du inte vänta särskilt länge till. Snart är det nämligen invigning av vandringsleden vid Lursjön, som Hästvedas intresseförening och Farstorps byalag ställt i ordning med hjälp av EU-pengar. Bortanför Barnens by läggs just nu sista handen vid vindskyddet där det är tänkt att vandrarna ska kunna ta en medhavd fika eller bara sitta och njuta av utsikten.

– Jo, nu är i alla fall alla avtal med markägarna klara, berättar Ronny Björklund i intresseföreningen. Tyvärr fanns det några som vi inte kunde komma överens med, så någon led kring hela sjön, som vi hade tänkt från början, blev det inte. Kanske går det att genomföra i en senare etapp.

Leden får två så kallade angöringspunkter, dels vid Lursjöbaden och dels vid Barnens by. Totalt blir leden i detta första skede ungefär en mil lång. Med andra ord en lagom långpromenad i vacker natur med omväxlande skogstyper och sjöutsikt.

10 000 i avgift för vindskydd

Det är många ideella timmar som har lagts på vandringsleden som kommit till stånd i form av ett Leader-projekt. Men så småningom kommer Hässleholms kommun att ta över skötseln av den. Invigningen sker i slutet av november, när allt har kommit på plats. Det innebär att vinterns varma choklad eller kaffe under vinterpromenaden kan intas under tak.

– Det återstår en del arbete, berättar Ronny. Leden ska till exempel skyltas upp ordentligt och på vissa ställen där det kan vara sankt ska vi anlägga spångar – och här vid vindskyddet ska det röjas upp en del.

Vindskyddet är en historia i sig. I dagar när vilken villaägare som helst kan bygga både 15 kvadratmeter friggebod och en extrabostad på 25 kvadratmeter på sin tomt utan bygglov, krävde kommunen bygglov för det lilla enkla vindskyddet, något som kostade 10 000 kronor.

Text och bild: Jeanette Thelander