Nu våras det för hundhägnet igen

Arkivbild från invigningen av hundhägnet 8 maj 2010, där Kenneth Palmgren, då ordförande i Lillasjöns Naturvårdsförening, invigningstalade.
Arkivbild från invigningen av hundhägnet 8 maj 2010, där Kenneth Palmgren, då ordförande i Lillasjöns Naturvårdsförening, invigningstalade.

HÄSTVEDA: Nu våras det på nytt för hundhägnet nere vid Lillasjön. På kommande program står det både återinvigning 19 april och en hundsocialiseringsdag 1 maj.

– Vi är glada att vi har fått ta över det fina hundhägnet, säger Hannah Kendrup, som är vice ordförande i Djurskyddet Nordostskåne, föreningen som tog över hundhägnet vid årsskiftet.

– Det ger oss helt nya möjligheter till utåtriktade aktiviteter.

Som Utgivet tidigare har berättat, har föreningen som tog initiativet till och ansvarade för hundhägnet i flera år, Hästveda Hästförening, lagt ner sin verksamhet. Därmed riskerade hundhägnet rivning, men i sista stund löste situationen sig genom att Djurskyddet Nordostskåne övertog hägnet.

Agility-prova-på

Nu planerar man alltså en återinvigning av hägnet 19 april. Exakt hur programmet kommer att se ut är ännu inte spikat, men det kommer bland annat att finnas möjlighet att prova på några enklare agilityhinder för de som är nyfikna på sporten.

Redan 1 maj är det dags för nästa evenemang vid hägnet, nämligen en hundsocialiseringsdag. Tanken är att hundar som är i behov av att lära sig umgås med andra hundar ska kunna göra det under ordnade former.

– Vi har fått förfrågningar om den typen av aktiviteter, vanliga hundkurser erbjuder till exempel inte fri lek och fritt umgänge mellan hundar, så därför vill vi prova detta. Till att börja med kör vi 1 maj och ytterligare en gång på höstkanten, berättar Hannah.

Varje hundägares ansvar

– Vi vill dock betona att vi som förening inte kan ta något ansvar för vad enskilda hundar hittar på, det är upp till varje hundägare att ansvara för sin egen hund.

Tidigare har det även arrangerats kurser i hundhägnet, bland annat ”prova-på-kurser” och rallymix. Så sent som i somras arrangerade Djurskyddet Nordostskåne en drop-in-dag med klickerträning. Om det blir fler kurser i framtiden, kan inte Hannah svara på i dag.

– Nej, det får vi se. Det blir nog fler aktiviteter framöver, men det här är vad vi har inplanerat just nu.

Text: Jeanette Thelander
Bild: Hästveda Hästförenings arkiv