Nu kan Stig och Karin resa gratis i hela Skåne

Stig och Karin Berglund tycker att Region Skånes initiativ med gratisresor till färdtjänstberättigade är bra.
Stig och Karin Berglund tycker att Region Skånes initiativ med gratisresor till färdtjänstberättigade är bra.

HÄSTVEDA: Nu blir det gratis för alla färdtjänstberättigade att åka även med den vanliga bussen eller det vanliga tåget. Från 1 februari reser alla Skånetrafikens cirka 20 000 färdtjänstkunder utan kostnad med den allmänna kollektivtrafiken inom Skåne.

– Det hörs ju bra det, synd bara att man är lite gammal och börjar bli lite skruttig – man skulle varit yngre så hade man kunnat nyttja det mer, säger Karin Berglund i Hästveda.

Själv har hon inte blivit beviljad färdtjänst fastän hon har ansökt. Men hennes man Stig är berättigad till färdtjänst. Därmed kan Karin följa med honom som ledsagare, vilket innebär att det trots allt blir gratis även för henne att resa kollektivt i hela Skåne.

Gratis båt till Ven

Gratis resor gäller på Skånetrafikens stadsbussar, Pågatåg, Öresundståg, Krösatåg samt med närtrafiken och i Ventrafiken. Det går med andra ord utmärkt att – om hälsan tillåter – göra en utflykt till Ven, båtresan ingår också i avtalet. Kortet är redan laddat och behöver inte fyllas på med pengar.

– Visst behöver man komma ut lite även när man är äldre, säger Karin. Men vi får se hur mycket vi kan nyttja det, det är lite beroende på dagsform, Stig är ju 90 år nu. Men visst är det jättebra om man kan!

– Vi orkar inte så långa resor numera, men en utflykt till Ven en dag när man känner sig pigg, skulle man nog klara, säger Stig. Det hade varit trevligt, där har vi ju varit förr. Vi reste mycket när vi var unga, med husvagn. Vi var ända uppe i Lappland. Vi såg väldigt mycket av Sverige då och det är man glad för i dag när man inte orkar ta sig så långt. Det var bra att vi passade på!

Kommuner som inte har färdtjänstavtal med Skånetrafiken får köpa till gratistjänsten, men för såväl Osby som Hässleholm och Östra Göinge kommuner ingår gratisresorna redan i avtalet. Ett speciellt Jojo-kort har tagits fram till alla som berörs och Stig har redan fått sitt i posten.

Satsning för ökad rörlighet

– Att vara färdtjänstkund innebär naturligtvis att man har behov av färdtjänst med serviceresor. Men vi vet också att många fler skulle kunna ta bussen, eller åka tåg när hälsan tillåter. Genom att erbjuda fria resor hoppas vi sänka tröskeln att prova att resa, säger Lars Hellström, affärsområdeschef för Serviceresor på Skånetrafiken.

Satsningen hoppas man ger utdelning i form av ökad rörlighet och bättre hälsa för de färdtjänstkunder som ibland har möjlighet att åka med den vanliga kollektivtrafiken.

Karin, som fyller 87 år i år, känner sig ganska pigg med tanke på åldern. Hon menar att man ska vara nöjd om man klarar sig på egen hand och ”redar av det man har att göra” som mat, disk, tvätt och trädgård.

Karin och Stig bor i vanlig villa och orkar fortfarande hålla efter både ogräs och flagnande färg, så frisk luft och rörelse får de redan. Men att kunna ge sig iväg på åtminstone lite kortare äventyr är trots allt lockande i tanken, så initiativet från Region Skåne och Skånetrafiken tycker Karin är mycket bra.

–  Ja, det är bra att de tänker på de äldre. Blir det så man kan och har lust att ta en liten utflykt så blir det trevligt!

Text och bild: Jeanette Thelander