Martin Persson utsågs till Årets Hästvedare

Martin Persson utsågs till Årets Hästveda 2015 och fick ta emot pris från intresseföreningen, här representerad av Ronny Björklund och Alf Månsson.
Martin Persson utsågs till Årets Hästveda 2015 och fick ta emot pris från intresseföreningen, här representerad av Ronny Björklund och Alf Månsson.

HÄSTVEDA: Årets Hästvedare 2015 heter Martin Persson. Det stod klart under det fullmatade mötet som Hästvedas Intresseförening arrangerade under tisdagskvällen. Martin, som ligger bakom publiksuccén Lursjödagen, fick förutom äran också 4 000 kronor som ska användas till något som kommer alla Hästvedabor till del.

– Det får nog bli något nere vid Lursjön, funderade Martin efter att ha tagit emot priset. Kanske något kul som barnen kan ha glädje av?

Motiveringen från intresseföreningen löd: ”För sin ideella och engagerade insats med att skapa och genomföra Lursjödagen. I programmet ingår hans extremt fysiska uppvisning blandat med flera varierande aktiviteter som lockar en publik i olika åldrar. Lursjödagen är ett uppmärksammat och värdefullt inslag som ytterligare profilerar besöksverksamheten i Hästveda med omnejd. Överskottet från Lursjödagen skänker pristagaren till Röda korsets center för krigs och tortyrskadade.”

Martin ligger redan i träning för nästa års utmaning. Då tänker han nämligen avverka tio mil i en roddmaskin under Lursjödagen.

Vill slå världsrekord

– Det finns ingen svensk som har lyckats genomföra det och vad jag vet är det bara tolv personer i hela världen som har orkat med det. Det är en rejäl utmaning och jag vill gärna försöka slå världsrekordet som ligger på sex och en halv timme.

Hela projektet med Lursjödagen fick han som idé efter att ”ha klantat sig när han cyklade” som han själv uttryckte det. Martin har tidigare bland annat genomfört en Ironman, det vill säga 3,86 km simning, 180,2 km cykling och 42,19 km löpning i en följd. Dock gjorde en cykelolycka  att han krossade ena skulderbladet. Det innebar bland annat att han var tvungen att lägga sin triathlon-karriär på hyllan, eftersom han inte kan simma som tidigare. Men Martin är trots det i fysisk toppform, han tränar på alla sätt han kan och just nu sliter han både med sin roddmaskin på egen hand och tillsammans med Malmö Roddklubb.

– Datum för nästa års Lursjödag är redan satt, det blir 13 augusti, då vi arrangerar den för tredje gången, berättar Martin. Vi är sex stycken i kärntruppen nu och det behövs!

Välkänd radioröst

Korandet av Årets Hästvedare markerade slutpunkten för mötet, som inleddes med en föreläsning av Erling Brännström, känd radioröst som bland annat pratar väder i Sveriges Radio Kristianstad i sin egenskap av meteorolog vid SMHI. Mindre känt är kanske att han har en mångårig anknytning till Hästveda.

– Jag jobbade i berget från 1985 till 1999, men det är länge sedan jag var här, sade Erling. Men det är jättekul att träffa några gamla kollegor här i kväll!

Under föreläsningen i Hantverksgården avslöjade Erling bland annat att de senaste dagarnas löpsedlar som varnar för extremkyla och vargavinter bör tas med en rejäl nypa salt. Faktum är att flera andra säsongsprognoser i stället förutspår att vintern ska bli varmare än normalt.

Långtidsprognoser när det gäller vädret gav han heller inte särskilt mycket för:

– Nej det blir mycket osäkerhet i dem. Vanligtvis gör vi prognoser för maximalt tio dygn och där någonstans går anständighetsgränsen, menade han.

Att det är skillnad mellan väder och klimat och att det inte är något nytt att klimatet förändras hann han också ta upp under föreläsningen som även bjöd på en del förvånande fakta. Att vi har Klippiga Bergen att tacka för vårt trots allt relativt milda klimat var ett exempel.

Text och bild: Jeanette Thelander

Fotnot: Tidigare pristagare, Årets Hästvedare: 2011: Agne Nilsson , 2012: Jeanette Thelander, 2013: Kenneth Palmgren, 2014: Hans-Inge Reimers och Johan Ehrenberg.