Lyckat öppet hus på musteriet i Rävninge

RÄVNINGE: Det var rejält med trafik på grusvägen från 23:an till Grönalunds Bi och Musteri helgen som gick. Många tog chansen att få hjälp med sortbestämningen av sina äpplen, handla lokala delikatesser, snacka veteranbilar eller ta en närmare titt på själva musteriet.

Pomolog Eric Håkansson från Urshult hade fullt upp med att sortbestämma medhavda äpplen, som många besökare hade med sig. Det står uppenbarligen många hemlighetsfulla äppelträd runt om i människors trädgårdar.

– Vi kom dessutom på för inte så länge sedan att det inte var ovanligt att människor köpte frön och drog upp sina äppelträd på det viset förr i tiden, sade Eric. Vi hittade bland annat en frökatalog från 1896 där det gick att beställa frön. Och sätter man en kärna från ett äppelträd, så kan det resulterat i precis vad som helst.

Hästvedabördige fotografen Daniel Larsson demonstrerade filmer gjorda med hjälp av drönare, Ulrica Madesten från Ekegården i Njura bjöd på Krav-märkt kött och i ett tält stod Mon Larsson och gjorde thailändska struvor med bland annat sesamfrön i receptet.

Originalskick

Mitt i alltsammans gick musteriets ägare, Christian Nilsson och Maria Larsson omkring och var mycket nöjda med dagen som bjöd på lagom höstväder och många besökare.

Ottarps-Lisa, eller Lisa Rosenkvist som hon egentligen heter, kunde se stora delar av sitt senapslager försvinna för att via mellanhand leta sig vidare till USA.

– Fast jag tycker nästan det är mer exotiskt att det finns folk i Övertorneå som gillar vår senap, menade Lisa.

Jan-Erik och Birgitta Jönsson hade tagit sig till Grönalunds musteri i en blänkande grann Opel Manta från 1977 och bredvid stod Gay Persson från Broby, dels med en präktig samling blåslampor och dels med en riktig pärla, en Volvo PV från 1960 i komplett originalskick.

– Jag är den andre ägaren och Bertil Larsson som ägde den från början en gång var otroligt rädd om den, berättade Gay. Om det regnade eller var dåligt väder så fick bilen stå, då cyklade han eller tog traktorn i stället om han skulle någonstans.

Text och bild: Jeanette Thelander