Landshövdingen på plats när Lursjöleden invigdes

PIPARP: Säsongens första snökorn virvlade i luften när Lursjöleden invigdes under fredagen. En ansenlig skara hade samlats för att vara med när landshövdingen, Margareta Pålsson, klippte bandet nere vid det nybyggda vindskyddet vid Lursjöns strand.

– Jag har alltsedan jag var scout knatat runt i naturen och det gör jag fortfarande, sade hon. Det är jättefint att ni har gjort den här leden, för den gör att fler kan upptäcka hur skönt det är, oavsett om det är mitt i sommaren eller som i dag, en höstlik novemberdag.

Från parkeringsplatsen norr om Farstorpsvägen gick vandringen genom ”Enenissarnas” gamla skogsfastighet. Det var bröderna Artur och Ture-Ingvar som såg till att den bevarades i stiftelseform till allmänhetens fromma och de båda bröderna är fortfarande väl bevarade i minnet. Flera av de närvarande kunde berätta både om brödernas intresse för fiske, deras jordgubbsodlingar och hamlade träd.

– De gjorde väldigt fina moraklockor också, jag har en sådan hemma, berättade Claes Bumark.

Högtidlig bandklippning

Nere vid det nybyggda vindskyddet klipptes bandet under högtidliga former och leden överlämnades av Hästvedas intresseförenings ordförande, Alf Månsson, till Hässleholms kommun som för dagen representerades av ordföranden i fritidsnämnden, Lars Johnsson (M) och Lena Svensson (C), förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Eftersom Lursjöleden kommit till stånd med hjälp av EU-pengar genom Leader, fanns även Leader lag PH representerat i form av dess ordförande, Robin Gustavsson (KD) och verksamhetsledare Ritva Nilsson, som överlämnade två trädgungor som kan tillföra leden ytterligare värden.

När invigningsceremonin var över, serverades grillad korv till alla närvarande.

Minst tre mil i veckan för landshövdingen

Landshövdingen förklarade varför hon hade valt att komma till Lursjöledens invigning:

– Det finns tre skäl, dels var man ute i god tid, dels är det ett Leaderprojekt som Länsstyrelsen administrerar och sist men inte minst är jag noga med att åka även till dessa delar av Skåne när jag har möjlighet.

Margareta avslöjade att hon mer än gärna vistas i naturen, men att hennes residensplikt gör att det mesta promenerandet nuförtiden görs i Malmö stad.

– Jag går minst tre mil i veckan, det är det första jag gör varje morgon, i ur och skur. När jag går i Malmö har jag alltid P1 i öronen, på det viset är jag uppdaterad på de senaste händelserna när jag kommer till jobbet.

– Alla borde ge sig ut och röra på sig mer, det är välgörande både med motionen och friskluften. Vädret spelar ingen roll om man har bra kläder – och framför allt bra skor.

Korttidsjobb med lång startsträcka

Från Hushållningssällskapet i Kristianstad kom landsbygdsrådgivaren Christer Yrjas, som varit projektledare för Lursjöleden och han var nöjd med att leden nu var i hamn.

Redan i december 2011 tog Hästvedas intresseförening och Farstorps byalag initiativ till en förstudie, i januari 2013 inleddes diskussioner med kommunen angående framtida drift av leden och trots att kostnaderna uppgår till mellan 5 000 och 10 000 kronor om året, tog det nästan ett helt år att få med kommunen på tåget.

Hushållningssällskapet kopplades in i januari i år och efter många förhandlingar med markägare och andra berörda kunde själva arbetet med att anlägga leden påbörjas.

– Det var den enklaste delen, det tog bara tre veckor, berättade Hästveda intresseförenings kassör, Conny Runeke.

Skyltning återstår

– Det återstår fortfarande några skyltar som ska upp, dels två anslagstavlor som visar vägen och dels fem informationstavlor längs med leden, sade Christer.

Skyltarna ska upp innan nyår och kommer att berätta om sjösänkningen som genomfördes i två omgångar, om naturen och djuren vid Lursjön, om Barnens by och om kvarndammen.

– Det har varit kul att jobba med detta och lära känna bygden, menade Christer. Här är fint och folk i allmänhet är väldigt trevliga här.

Text och bild: Jeanette Thelander