Kreativa barn tryckte till

Amanda, Lexie, Simone, Wictoria, Anna, Fanny och Lo pysslade av hjärtans lust under oktoberlovet.
Wictoria, Fanny, Lexie, Amanda, Simone, Anna och Lo pysslade av hjärtans lust under oktoberlovet.

HÄSTVEDA: Under torsdagen arrangerade biblioteket i Hästveda skapande verkstad för lovlediga ungdomar. Under ledning av konstnären Emelie Ånberg skapade en samling kreativa barn fina kort med tryckta mönster de gjort själva.

– Jag har gjort pokaler, jag gillar mest att göra sådana, förklarade Anna, sju år, som bor i Hästveda.

Pokaler, hjärtan, stjärnor… Det gick att hitta många varianter av tryck på barnens kort. Norain AboAssi, som arbetar på fritids, hade med sig en grupp som förvisso var lovlediga, men vars föräldrar arbetade som vanligt.

Späckat program

– Det är kul att se dem pyssla, de är duktiga, sade Norain.

Emelie, som hade ett späckat program hela lovet med besök på biblioteken i Vittsjö, Sösdala och Tyringe, förutom Hästveda, berättade hur hon tänkte när hon organiserade aktiviteterna för barnen:

– Det ska vara en aktivitet som håller sig inom budgetramarna, som går att genomföra på en timme, som ska passa många, inte vara för komplicerad och – viktigast av allt – barnen ska ha roligt under tiden!

Själv har hon visserligen testat tryck, men arbetar helst med teckning, akryl och fotografi i sin konstnärliga gärning. Att åka ut till kommundelarna och hålla i kreativa aktiviteter för barn tycker hon är givande.

Kul aktivitet på filialerna

– Ja, absolut! Och det är roligt om det händer något på filialerna, annars är mycket koncentrerat till huvudbiblioteket i Hässleholm och det är inte alla barn som har möjlighet att komma dit under lovet.

Tora Carserud och Emelie Ånberg framför alla korten som barnen gjorde och som just nu finns till beskådande på biblioteket i Hästveda.
Tora Carserud och Emelie Ånberg framför alla korten som barnen gjorde och som just nu finns till beskådande på biblioteket i Hästveda.

Tora Carserud, själv konstnär men också bibliotekarie, tog emot besökare på biblioteket som vanligt under tiden den skapande verkstaden pågick.

– Jag har själv hållit i akvarellkurser och annat, men det är skönt att kunna få hit någon som håller i sådana här aktiviteter. Det är svårt att göra allt själv, menade Tora.

Text och bild: Jeanette Thelander