Kortisar

OBS! Nedanstående kortisar har mer än ett år på nacken och evenemangsdatum etc stämmer alltså INTE. (2017-04-03)

Hingstvisning på Tullstorp första helgen i april

J Brink_Zaladin bild C Brink
Jan Brink och hingsten Zaladin MI1240.                                                                      Foto: Catharina Brink

 

Tullstorp: Helgen 2-3 april blir det återigen öppet hus med hingstvisning på Jan och Catharina Brinks Tullstorp.
– Konceptet är precis som vanligt med två dagar av hingstvisning och öppet hus där vi bjuder på förfriskningar och varm korv, säger Catharina Brink.
Det exakta programmet med tider och specificerade hingstar är ännu inte helt spikat.
– Vi jobbar för fullt på hingstprogrammet och vi kommer åter att ha några väldigt spännande hingstar att erbjuda våra stoägare, kommenterar Jan Brink.

Glimma RF arrangerar distansgala

Glimåkra: Göingeritten, Glimma Ryttarförenings årliga distanrittstävling som i flera år också varit individuella SM för distansryttare, brukar få fina omdömen. Nu tar Glimma RF ytterligare ett steg och arrangerar på Svenska Ridsportförbundets uppdrag den svenska distansrittsgalan 2016. Under två seminariedagar gästas arrangemanget av flera internationella profiler, såväl ryttare som forskare, och det blir även en högtidlig galamiddag. Arrangemanget förläggs till Tyringe kurhotell, då Östanå bruk, som kanske annars varit det naturliga valet, håller stängt 30-31 januari då galan äger rum.

Hubertusjakt i Norra Fredskog

Norra Fredskog: På lördag förmiddag, 7 november, blir det Hubertusjakt i Norra Fredskog. Jaktfältet drar iväg klockan 10 på förmiddagen och rider sedan cirka en mil innan man på nytt återvänder till utgångspunkten. Upploppet äger rum på körplanen vid Fredskogs Kör- och Ridklubb. I nuläget är knappt tiotalet ekipage anmälda och dessutom kommer två hästdragna vagnar att ta med sig icke hästburna. Efter ritten serveras ärtsoppa och punsch.
– Vi kan ta emot ytterligare några ekipage som det ser ut nu, säger Bengt Gullbrandson, som också påpekar att det kommer att hållas lugnt tempo så att alla kan hänga med och att det inte finns några hinder utefter banan.

Afternoon tea med litterärt tema

Hanaskog: I dag, torsdag 5 november bjuder Studieförbundet Vuxenskolan in till afternoon tea på Hanaskogs bibliotek. Nils-Åke Sjösten berättar om poeten Karin Boyes liv och författarskap och det serveras te och kaffe med tilltugg.

lillsjökultur
Hästveda: Med Kenneth Palmgren som ciceron vandrade ett stort sällskap kring Lillasjön när den första kulturvandringen i Studieförbundet Vuxenskolans regi ägde rum 26 september. Det blev många historier och nedslag med Lillasjön i fokus. Kenneth, som i många år var ordförande i Lillasjöns Naturvårdsförening är också den som tog initiativet till restaureringen av sjön, som i dag är ett av de mest populära promenadstråken i byn. Foto: Iwona Brenk

Lyckad orienteringshelg

Hästveda: Det blev en lyckad orienteringssöndag nere vid Lursjön när Hästveda OK arrangerade tävling under söndagen. En räcka tävlingsklasser avgjordes, liksom skånska ungdomsserien. En av besökarna var Maria Helmersson från Hässleholms OK.

Maria Helmersson cyklade hem från Hästveda till Hässleholm.
Maria Helmersson cyklade hem från Hästveda till Hässleholm.

– Jag har inte tävlat själv, men är med som förälder och ledare, förklarade hon. Det blev en väldigt fin dag, regnet försvann och det har varit soligt och fint. Vi kan ju dessutom glädja oss åt seger i D14-klassen genom Nellie Rydlund. (2015-09-21)

Glimma RF tog SM-brons

Glimåkra: När Lag-SM i distansritt, 80 km, avgjordes i Lerdala i Västergötland under lördagen, deltog Glimma Ryttarförening för första gången med ett lag. Det blev en lyckad SM-debut, då laget lyckades erövra ett brons. Svenska mästare i lag blev arrangörsklubben Billingens DRK och Växjö DRS tog silver. I Glimma RF:s lag ingick Eva Oskarsson på hästen Lady Soraya, Cecilia Sonesson på Chocolatt och Mia Lundborg på Smokey. (2015-08-23)

Hannah bästa Hästvedaförare

Hästveda: Det blev juniorerna som höll Hästvedafanan högt när det kördes sommarrace på Harabacken under lördagen. Hannah Svensson blev bästa hemmaförare genom att knipa tredjeplatsen i A-finalen i juniorklassen, mitt framför näsan på klubbkompisen Joel Hult.

I damklassen hamnade Siv Walter precis utanför pallen med en fjärdeplats i A-finalen. I herrklassens A-final fanns ingen förare från Hästveda med, men Albin Ström från Osby tog en fjärdeplats. Hemmahoppet Michael Sörensen fick nöja sig med att köra B-final, där han placerade sig fyra.

Lätt att klaga mobilt i Osby

Osby: Med några enkla knapptryckningar på mobilen kan Osbyborna numera uppmärksamma kommunen på fel och brister i verksamheten. Ännu så länge gäller tjänsten enbart kommunens tekniska delar och offentliga miljöer, men man hoppas att den nya tjänsten ska slå väl ut:

- Om du till exempel upptäcker att cykelvägen är ojämn på väg från dagishämtning är det bekvämare att klicka in det direkt i din mobil, än att vänta till kontorstid dagen efter. Du får också återkoppling direkt i din mobil med vad som händer sen, konstaterar Anna Lyhagen, verksamhetsområdeschef för Samhällsbyggnad i Osby kommun.

- Med detta underlag kan vi lägga mer tid på att effektivt fixa problemen, istället för att stora resurser går till att leta brister, säger kommunchefen Pia Lindvall Bengtsson.

Fotoutställning ersätts av barnbilder

Hästveda: ”Tillsammans genom barnens ögon” är en utställning bestående av teckningar och bilder som barnen på Hästhovens förskola har arbetat med under våren. Under perioden 2 juli till 10 juli går det att se utställningen på Servicekontoret i Hästveda.
– Tanken från början var att det skulle bli en fotoutställning baserad på en tävling, men tyvärr kom det in för få bidrag och därför har vi nu ersatt fotoutställningen med barnens bilder, säger Kjerstin Jonsson på Servicekontoret.
Under marknadsdagarna 8-9 juli kan dessutom barn i föräldrars sällskap som kommer till Servicekontoret pyssla och vila sig från marknadsstimmet en stund.

Kubbmästerskap i Hästveda

Lördag 13 juni, är det dags för kubbmästerskap i Hästveda. Tävlingen, som instiftades av Hästveda Hästförening för några år sedan, arrangeras i år av privatpersoner och äger rum på Idrottsplatsen i Hästveda klockan 15.00.
Anmälningsavgiften är 40 kronor och går till grillkol och annat som behövs för att medhavda matsäckar ska kunna tillredas. Priser delas ut till de tre bästa lagen.

Öppet hus på tennisklubben

Hästveda: Hästveda Tennisklubb hade planerat ett öppet hus 30 maj, men på grund av höstlikt sommarväder med ösregn, ställde man in och flyttade i stället evenemanget till 7 juni. Klubben hälsar därför alla intresserade välkomna 14.00-16.00 nu på söndag till utomhusbanorna vid Hästveda skola.

Tidtabellen för 536:an har kommit

Hästveda: Nu har tidtabellen för buss 536 släppts. Regionbussen utgår som tidigare från Osby och passerar en mängd mindre hållplatser, bland annat Solbrinkens vårdcentral vid Ljungdala Center, på sin färd genom Hästveda och Ballingslöv innan den når Hässleholm. Det blir tio avgångar i vardera riktningen under dagtid från och med 14 juni. Mer info finns på Skånetrafikens hemsida.

Oväntad klubbmästare i HFRC

Här är Åke Ingemansson främst, men Krister Berdén lyckades gå om och blev därmed klubbmästare.

 

Hästveda: Helgen som gick körde medlemmarna i Hästveda Folkrace Club klubbmästerskap. Nellie Englund tog hand om titeln i damklassen, Krister Berdén i herrklassen och Sebastian Dahl i juniorklassen.
Därmed svarade Sebastian upp till favoritförväntningarna, medan Krister Berdén stod för en liten skräll. Favoriterna Michael Sörensen, Martin Hansson och Jerry Svensson fick alla se sig besegrade. Michael blev stående med elfel, Martin fick också bilproblem och kunde inte köra för fullt och Jerrys bil tvärstannade i finalen. Tuffaste konkurrenten i finalen blev för Kristers del i stället Åke Ingemansson, som både var ikapp och förbi vid något tillfälle. Åke fick dock nöja sig med andraplatsen till slut.
Herrklassen var störst med 17 tävlande förare, i damklassen körde fem förare och i juniorklassen fyra. För kompletta resultat hänvisas till HFRC:s hemsida.

Metropolitanbiljetter släpps på måndag

OSBY: Klockan åtta på morgonen, måndag 25 maj, släpps biljetterna till live-sändningarna från Metropolitan på Borgen i Osby.- Det brukar alltid vara en del stammisar som boka  upp sig direkt, berättar Lars Pettersson, huschef på Borgen. Operaföreställningarna går att boka säsongsvis, vilket innebär att man abonnerar på 5-6 föreställningar till rabatterat pris.

Allmän visning på Wanås

WANÅS: Lördag 30 maj, blir det allmän visning  av den uppmärksammade utställningen ”Barriärer – Samtida Sydafrika” på Wanås.
Verk av Igshaan Adams, Kudzanai Chiurai, Hannelie Coetzee, Nandipha Mntambo, Mary Sibande och James Webb förevisas och diskuteras. Visningen börjar klockan 14.00.

Kortkorta nyheter testas

HÄSTVEDA: Den här sidan görs som ett test för att även mycket små händelser och korta nyhetstexter ska kunna komma med på webben. Det kan var sådant som inte riktigt håller för en lång artikeltext, eller som ligger lite utanför Utgivets bevakningsområde, men som ändå kan vara intressant att få reda på. Nya notiser fylls på efterhand så att de senaste alltid ligger överst.

Med landsbygden i centrum