Kommunens populäraste bibliotek har fyra hjul

HÄSTVEDA: Veckans höjdpunkt! Så beskriver en av bokbussens stammisar torsdagarna i udda veckor. Det är nämligen då den röda bussen rullar fram till platser dit man ibland måste färdas på vägar som är så lågtrafikerade och bortglömda att de nästan känns hemliga.

Annette Marcus som rattar bussen känner dock varenda vägstump som sin egen ficka. Hur hon lyckas vända runt bussen och ens ta sig fram på vissa ställen är en gåta och hon kan berätta många anekdoter om äventyr som det röda, rullande biblioteket varit med om.

När bussen är färdigpreparerad efter att ha stått en stund utanför huvudbiblioteket i Hässleholm, är det dags att ge sig av. 13.10 ska första hållplatsen, Prästkragens förskola i Vankiva, angöras och det märks att turerna med bokbussen innebär något alldeles extra också för litteraturens förkämpar.

– Det är så roligt att komma ut med bussen, säger Eva-Marie Gyllander, som vanligtvis är bibliotekarie i Hästveda. Det är verkligen uppskattat när vi kommer och vi har många stammisar.

Kul med variation

I nästan samma stund som Annette parkerar utanför Prästkragen, kommer förskolläraren Marlene Sennevall uppför trappan i mitten av bussen. Hon har med sig en rejäl laddning böcker som ska lämnas tillbaka och därefter är det dags att välja ut kommande veckors litteratur för de 33 barnen.

– Det är jättebra att vi får nya uppdaterade böcker. De behöver bytas ut – inte minst tycker vi som läser det! Barnen kan kanske lyssna på samma berättelser hur många gånger som helst, men det blir ju tjatigt i längden, så det är kul med variation.

När bussen en stund senare rullar in i Farstorp och stannar vid Lyckans förskola, vittnar Anette Aronsson om samma sak:

– Vi har inte möjlighet att ta oss till biblioteket och vi läser mycket. Det brukar bli en 30 böcker varannan vecka, berättar hon.

Viktig länk för skolorna

Anette är inte ensam besökare på bussen. En glad kille som stolt deklarerar att han heter Algot Emil Jönsson är med, liksom Ville Jönsson.

– Jag har så funkar dinosaurier som favoritbok, säger Algot. Och så gillar jag Mulle Meck och en stor, tjock tågbok!

På förskolan får barnen turas om att följa med ut till bokbussen och det är populärt.

– Ja, alla vill med ut till bussen, säger Anette, men de får följa med i tur och ordning. För en del barn är detta den enda kontakten de har med ett bibliotek, så för oss är det väldigt värdefullt.

Redan nu börjar det stå klart att bokbussen fyller en väldigt viktig funktion för många skolor och förskolor. Men det är inte bara barn och ungdomar som älskar bokbussen.

Lånat på bussen i 20 år

När vi fortsätter till Ubbalt möter vi en av de trognaste stammisarna på turen, Elsie Engqvist:

Många uppskattar den fina servicen på bokbussen.
Många uppskattar den fina servicen på bokbussen.

– Jo, jag har väl lånat här i åtminstone 20 år. Det är en väldigt fin service och jag brukar spana efter trädgårdsböcker, men också bra romaner.

– Du skulle bara se hur här ser ut på våren, inflikar Annette som har sett platsen otaliga gånger. Då är här ett helt hav med gula påskliljor, det är så vackert!

En som knappast lånat böcker lika länge som Elsie är Elsa Karlsson, som kommer till bokbussen tillsammans med sin pappa Daniel. För säkerhets skull har han tagit med sig sittvagnen också, om Elsa skulle bli trött på vägen.

– Vi brukar låna här, det är så enkelt när man bor som vi gör, bara att knalla bort en bit, säger Daniel. Det är en alldeles lagom liten promenad med en treåring.

Populär hållplats

Färden går vidare till Lur och stenbordet vid vägskälet. Torsten Denckert kliver på bussen och undrar om hans reserverade bok av Mark Twain är med. Det är den.

– Jag försöker komma varje gång när bussen kommer, säger han. Det är så bra, man får ha bibliotekarien helt för sig själv!

Det är dock en sanning som kräver viss modifikation. Hållplatsen i Lur är populär och det blir nästan trångt på bussen när fler stammisar dyker upp. Anders Nilsson och Lotta Nordbjörk ska på semester och lämnar därför tillbaka alla böcker de har haft hemma sedan sist.

– Det här är en sådan viktig service, säger Lotta. Vi var här alltid när barnen var små. Sedan lades hållplatsen ner och var borta i flera år. Men nu är den tillbaka igen och vi passar på att låna när bussen kommer hit.

Föränderlig turlista

Det är inte helt ovanligt att en hållplats försvinner – eller att andra hållplatser kommer till för den delen. Bokbussens turlista anpassas efter dem som behöver servicen bäst.

– Och ibland är det tyvärr så att låntagare försvinner, berättar Eva-Marie. Vi har haft en del stammisar genom åren som blivit allt skröpligare. Då har vi kanske stannat till vid deras hus till att börja med, så att de slipper gå så långt. Det har hänt att vi till slut pinnat upp till dörren med böcker och tagit emot utlästa. Då känner man verkligen vilken livlina bussen är, för en del invånare är det den enda kommunala servicen som de kan ta del av.

– Då är det betydligt roligare när det tillkommer nya hållplatser – vi tar gärna emot förslag och märker vi att det finns behov och intresse och passar in på turen, så kör vi gärna åtminstone en testperiod.

Smidigt att låna

I Ballingslöv är det barnfamiljerna som är stammisar. Maria Rosenqvist och sönerna Enar och Arvid lånar alltid på torsdagar i udda veckor. Enar rusar genast och ger Annette en kram, medan Arvid letar efter böcker om andra världskriget och deckare.

Stina Wrede har lånat på bokbussen i flera år och kan själv knappa in sina lån.
Stina Wrede har lånat på bokbussen i flera år och kan själv knappa in sina lån.

– Vi kommer från Höör från början men har bott här i Ballingslöv i tio år nu och det är en trevlig vana att ta del av utbudet på bussen, säger Maria. Det är fantastiskt vad mycket som ryms här egentligen! Så är det smidigt att man både kan lämna tillbaka och låna på en gång när bussen kommer, då blir aldrig böcker liggande hemma på det viset, två veckor är lagom intervall.

Det är inte bara böcker som finns att tillgå. Bokbussen har en förhållandevis imponerande tidskriftsamling som det går fint att låna ur. Uppåt 40 olika titlar finns att välja på. Johanna Johnsson, som passar på att avlägga visit samtidigt som hennes båda grabbar sover middag hemma, instämmer i lovorden:

– Ja detta är veckans höjdpunkt! Till och med grabbarna håller koll på när bokbussen ska komma, även om de missar den nu eftersom de somnat…

Kamp om böckerna

Det märks att hon är hemmastadd i bussen. Raskt har hon letat rätt på pysselböcker och bilböcker till sömntutorna. Härnäst bär färden av till Aska, där två gentlemän, Björn Benedictsson och Lennart Persson, har en mycket stillsam och civiliserad – men dock kamp – om de nya böckerna på bussen.

– Jo, vi har samma boksmak, säger Björn, som varit stammis sedan 1989.

– Till 98 procent är det bokbussen som gäller, man får bättre service här än någon annanstans, de skaffar fram allt man vill ha, konstaterar han nöjt. Om man bara har lite tålamod.

Knappar in själv

Det skymmer ute och när bokbussen når fram till sin nästa hållplats i Laxbro är det nästan mörkt. Där väntar redan Stina Wrede, nio år, på bussen. Hon rör sig hemtamt när hon kommer in och under överinseende av Annette, klarar hon av att knappa in sina egna lån på datorn.

Men det är inte bara Stina som gillar böcker i Laxbro. För en stund blir det rena familjefesten när först Ella Jansson och hennes pappa Magnus kommer till bussen i bil eftersom de har en bit att ta sig. Men när de kommer fram finns redan mormor Berit Jansson ombord, på jakt efter nya, spännande släktsagor.

– Jag går nästan alltid hit när bokbussen kommer. Bokbussen är det bästa som har hänt – det är en fantastisk service!

Ny hållplats

Bland de sista stoppen finns Norra Sandby, en helt ny hållplats vid kyrkan. Det dröjer lite innan det händer någonting och i bussen väntar man med spänning.

– Det är ju lite konstigt om man efterfrågar en hållplats och sedan inte kommer när vi väl lägger in den på körschemat, säger Eva-Marie.

Hon hade inte behövt oroa sig. Efter en liten stund dyker Björn Ekström upp tillsammans med dottern Ines.

Det rullande biblioteket lyser varmt välkomnande i skymningen.
Det rullande biblioteket lyser varmt välkomnande i skymningen.

– Det är vårt första besök på bokbussen, säger han medan Annette ordnar med lånekortet.

– Jag visste inte att det fanns, men det är ju väldigt bra för oss som bor här!

Strax efter sju på kvällen parkerar bokbussen på nytt utanför huvudbiblioteket i Hässleholm. Alla är nöjda med dagen, som bjudit på många roliga och trevliga möten.

Men nu är det riktigt mörkt. Med andra ord perfekt läge för att dra sig hemåt och göra som så många av dagens bokbussgäster säkert redan gör vid det här laget, nämligen krypa upp i soffhörnet och läsa en riktigt god bok!

Text och bild: Jeanette Thelander

Fotnot: Du som vill låna böcker från bokbussen men inte har koll på turlistan hittar den här, via kommunens hemsida. Men bokbussen har också en egen facebooksida som du hittar här.