Klockan tickar för unik U-båt i Bjärnum

Michael Holmberg har byggt U-båten tillsammans med sin far Birger. Men nu måste båten få ett nytt hem.
Michael Holmberg har byggt U-båten tillsammans med sin far Birger. Men nu måste båten få ett nytt hem.

I ett specialbyggt båthus i Bjärnum finns just nu något så ovanligt som en helt funktionsduglig u-båt, byggd för hand och utan minsta digitala teknik. Men klockan tickar för farkosten, som snart måste hitta ett nytt hem.

– Hela båten är en maskin, så den kräver sin mekaniker, säger Michael Holmberg, en av männen bakom skapelsen.

Michael – eller Mike som vännerna hemma i USA kallar honom, byggde u-båten tillsammans med sin far, Birger, som nyligen gått bort.

– Jag har vuxit upp med den här och minns när far började bygga på den. Men idén och drömmen hade han långt innan jag föddes, säger Michael. Han hade väl läst Jules Vernes En världsomsegling under havet och var också intresserad av dykning, som han höll på med. Där någonstans finns väl förklaringen bakom.

Helt mekanisk

U-båten växte fram sakta men säkert. Det är en helt egen konstruktion, helt i avsaknad av allt vad datakraft och digital teknik heter.

– Det fanns ju inte datorer tillgängliga när far konstruerade den, inte räknemaskiner heller, så den här här gjord helt för hand, efter eget huvud. Och allt, alla instrument i båten är mekaniska. Det finns inte ens en  digital mätare någonstans.

U-båten har flera gånger körts i skarpt läge.
U-båten har flera gånger körts i skarpt läge. Foto: Privat

Birger var som de flesta förstår, ett mekaniskt geni och arbetade efter andra världskriget i USA under flera år. Det är förklaringen till att Michael är född i Illinois och numera bor i Kalifornien, där han tillsammans med hustrun Ann driver en mekanisk verkstad, Siri & Holmberg, som bland annat gör utrustning till museer och experimentarier runt om i hela världen. Men man gör också prototyper och konstinstallationer, bland annat arbetar Ann och Michael med den internationellt välkände konstnären Ned Kahn.

Uppvuxen i Bjärnum

– Men vi flyttade hit till Bjärnum när jag var fyra-fem år, så jag har vuxit upp här och gått hela min skolgång i Sverige, inklusive universitetsstudier i Lund, säger Michael.

U-båten växte alltså fram sakta men säkert. Birger och Michael kunde ägna dagar åt att försöka finna svaren på tekniska problem, diskutera och prova sig fram praktiskt tills de hittade den optimala lösningen. Många, många timmars arbete och mycket känslor är investerade i den säregna skapelsen som har använts i skarpt läge både på västkusten och östkusten. Premiärturen gjordes utanför Höganäs på 1980-talet.

Interiör från mittsektionen av U-båten. Denna sektion vattenfylls under dyk.
Interiör från mittsektionen av U-båten. Denna sektion vattenfylls under dyk. Foto: Privat

Birger och Michael konstruerade och byggde också tillsammans det speciella båthus där de kunde färdigställa båten och dessutom testa den under vatten. Det går bland annat att lyfta bort delar av konstruktionen så att U-båten kan dras upp på en släpvagn när den ska användas och delar av båthuset kan vattenfyllas så att hela båten flyter.

Behöver nytt hem

Med andra ord är det med blandade känslor som Michael nu letar efter ett nytt hem åt U-båten. Fornminnesföreningen i Bjärnum skulle självklart gärna ta hand om den, men man saknar för tillfället en lämplig lokal.

– Det hade känts bra annars, säger Michael, båten är ju byggd här i Bjärnum, av Bjärnumsfolk, så egentligen är det här den hör hemma. Men på lite sikt behövs det en uppvärmd lokal om den ska komma till sin rätt och kunna bevaras.

Museifolk från Marinmuseum i Karlskrona tillbringade nyss en heldag i Bjärnum tillsammans med U-båten och besökarna var lyriska. ”Finare finish än många fabriksbyggda U-båtar” löd omdömet.

Hoppas på långvarig lösning

– De vill väldigt gärna ha den, men har ju också chefer och en del byråkrati som man ska ta sig igenom innan man vet hur det blir, suckar Michael som känner sig en aning stressad.

Flaggan i topp på den Bjärnumsbyggda U-båten.
Flaggan i topp på den Bjärnumsbyggda U-båten.

Huset där Birger bodde fram till sin död är till salu och när det väl är sålt, måste båten bort. Samtidigt är det inte många dagar i Sverige som Michael har på sig.

– Det vilar en mycket tung arbetsbörda på min fru när jag är här, så jag kan inte vara borta för länge och jag åker snart hem för den här gången. Ännu så länge kan båten ligga där den ligger, men vi får väl hoppas att det dyker upp en bra och långvarig lösning snart.

 

Text: Jeanette Thelander
Bild: Privat, Jeanette Thelander

U-båtsfakta