Julen i Hästveda räddad

Snart öppnar hon hembageri och butik i Bäckaröd, men först ska Anne-Charlotte Borum vara med på julskyltningsmarknaden i Hästveda 6 december.
Snart öppnar hon hembageri och butik i Bäckaröd, men först ska Anne-Charlotte Borum vara med på julskyltningsmarknaden i Hästveda 6 december.

HÄSTVEDA: Julen i Hästveda är räddad. Det blir julevenemang i Hantverksgården andre advent, 6 december – helt enligt traditionen. En samling ideella krafter har gått samman och jobbar nu för högtryck för att Hästvedaborna ska kunna ta del av ett fint jularrangemang.

– Vi tyckte att det var synd om det inte skulle bli något, så Hästvedas Intresseförening har hyrt Hantverksgården, berättar föreningens ordförande Alf Månsson.

Lokalen är alltså spikad, liksom tidpunkten, 13-16. Hästvedas Hembygdsförening har åtagit sig att stå för serveringen under eftermiddagen, så räkna med både utsökt fika och försäljning av de eftertraktade stenugnsbröden som damerna i föreningen brukar baka.

Bakglada damer i full gång

– Jo, vi har ett gäng engagerade och mycket bakglada krafter i föreningen, berättar Irene Kivivuori i hembygdsföreningen. De blev jättebesvikna när det ursprungliga evenemanget inte skulle bli av, men nu har de fått klartecken för att sätta igång med bakningen och är väldigt glada.

En liten arbetsgrupp där även undertecknad ingår, arbetar med att engagera utställare till julskyltningsmarknaden och trots att gruppen inte varit igång särskilt många dagar har redan ett 20-tal utställare lovat att komma och fler är intresserade.

Bland annat kommer besökarna att kunna tjuvsmaka lite ur det kommande hembageriets sortiment. Det står nämligen klart att Anne-Charlotte Borum, som tidigare drev konditoriet vid torget i Hästveda, kommer att öppna hembageri med butik i Bäckaröd inom kort.

– Det är roligt att det trots allt blir jul i Hästveda, så vi ser fram emot att komma, säger Lotta.

Brett utbud

Bland de klara utställarna representeras ett brett utbud, här finns allt från hemvävda trasmattor och afrikanska batiktyger till antikviteter, smycken och äppellådor (det finns fortfarande rum för några fler utställare, vid intresse kontakta undertecknad).

Några av Camilla Odgaards skapelser har börjat med julstöket.
Några av Camilla Odgaards skapelser igång med julstöket.

Det blir också en del kringarrangemang, bland annat kommer Camilla Odgaard att bygga upp ett miniatyr-julhus med tomtar och troll och hålla sagostunder för barn i en riktig julgransskog och strax utanför Hantverksgården kommer elever från Hästveda skola att sälja varmkorv och fågelholkar.

Text och bild: Jeanette Thelander