Julen i Hästveda hotad

Tvillingarna Hampus och Casper Nilsson är elva år gamla och redan framgångsrika försäljare.
Tvillingarna Hampus och Casper Nilsson stod och sålde julgodis och hemmasnickrade lådor under förra årets julskyltning. Men nu är julen i Hästveda i fara.

HÄSTVEDA: Årets julskyltning i Hästveda är i allvarlig fara. Den mångåriga traditionen ser nu ut att gå i graven sedan en av förra årets arrangörer dragit sig ur.

Sedan många år tillbaka har den andra adventssöndagen varit traditionell julskyltningsdag i Hästveda. De senaste åren har julskyltningen övergått till att bli en lokal julmarknad i Hantverksgården på initiativ från två lokala näringslivsrepresentanter, Jenny Nilsson och Ann Bodelsson. Evenemanget har varit både uppskattat och välbesökt, men nu ser det ut att vara över. Någon julmarknad är inte inplanerad i år.

– Nej, det stämmer, säger Jenny, jag kommer i alla fall inte att arrangera någon julskyltning eller julmarknad.

Flytt bakom traditionsbrott

Anledningen är att Ann har flyttat ifrån Hästveda och tagit sin rörelse med sig. Därmed finns enbart Jenny kvar i arrangörsstaben och hon insåg tidigt att det inte skulle gå att genomföra något jularrangemang på egen hand.

– Nej, ensam finns det ingen möjlighet. Det krävs en hel del och jag har företaget att sköta också, så det blir inget i år.

I år infaller andra söndagen i advent 6 december. Det är alltså drygt en och en halv månad dit. Frågan är om julen i Hästveda går att rädda, eller om en mångårig tradition nu definitivt är över.

Text och bild: Jeanette Thelander