Jonas gjorde helt om i livet – ångrar ingenting

JC Zoo
Nero och Ceasar vet precis vad som nalkas när husses hand försvinner ner i godisskålen på disken. Och inget kan få hundar så fokuserade och alerta som ett annalkande godisregn…

OSBY: Efter nästan 20 år i Malmö, tröttnade Jonas Carlsson på storstadslivet och bestämde sig för att flytta. I samma veva blev zooaffären på Västra Storgatan till salu och Jonas beslöt sig för att slå till. Efter ett drygt halvår i Osby, ångrar han inte för en sekund att han förändrade hela sin tillvaro.

– Jag var så trött på Malmö, här är människor normala och omgivningarna är fina, så jag ångrar ingenting, säger Jonas, där han står bakom affärsdisken.

Framför honom sitter treårige Nero och tolvårige Ceasar och betraktar honom uppmärksamt. De två hundarna väntar på en av favoritlekarna: Godisregn.

– Hundarna är med mig här varje dag, de hälsar välkommen och är allmänt trevliga. Det finns en del kunder som bara kommer inom för att klappa om dem, säger Jonas.

Längtade efter privatliv

Att leva med hund är en livsstil, men för Jonas del har det inte alltid varit så. Det var inte förrän han var i tioårsåldern som han upptäckte vilka fantastiska vänner hundar kan vara.

– Min mammas nye kille hade en cockerspaniel, så det var så det började. Sedan dess har det alltid funnits hund i familjen, men Nero och Ceasar är mina första två egna, berättar Jonas.

I Malmö jobbade han som vicevärd i samma bostadsrättsförening som han hade sin lägenhet. Det blev för mycket till slut.

– Eftersom jag bodde i föreningen, så ringde folk på dörren precis när som helst, mitt i natten eller mitt i semestern och ville att jag skulle hjälpa dem med allt möjligt. Till slut gick det inte längre, någon slags privatliv vill man ju ha.

Kontinuerlig utveckling

Att plötsligt bli butiksägare och egenföretagare, med allt vad det innebär, var en omställning, men en trevlig sådan. Jonas ändrar om kontinuerligt i affären, där man kan handla allt från kattmat till akvariefiskar och han har också förändrat sortimentet en del.

– Jag har nyligen börjat med en del hästprylar också. Sedan finns det en del specialgrejor som jag kan ta hem på beställning. Just nu är det exempelvis populärt med skyddsvästar till hundar som jagar vildsvin. De kostar en del, men kan rädda livet på hunden.

Sedan den första hunden kom in i Jonas liv som tioåring, började han intressera sig även för andra djur. Han har själv haft både katter och akvariefiskar, förutom hundarna.

”Gillar alla djur”

– Jag gillar alla djur, så en sådan här affär är jättekul att driva.

Jonas bor på gångavstånd från affären, så varje morgon får Nero och Ceasar en liten morgonrunda på väg till jobbet. ”Gammelhunden” Ceasar nöjer sig sedan med en liten runda mitt på dagen och så hemvägen från jobbet, sedan är han nöjd med promenerandet.

– Ja, han orkar inte lika mycket längre. Men på kvällen tar jag en ordentlig runda med Nero, som behöver mer motion, säger Jonas. Jag trivs verkligen här i Osby och kan inte tänka mig att flytta tillbaka till Malmö igen. Att flytta hit är bland det bästa jag har gjort.

Text och bild: Jeanette Thelander