Inget DM alls för westernryttarna

western HD 2011-1
I morgon skulle DM i westernridning ha avgjorts i Osby, men nu blir det inget distriktsmästerskap alls för ryttarna. (arkivbild)

HÄSTVEDA: I morgon, lördag, skulle westernryttare från hela södra distriktet ha gjort upp om titlarna under distriktsmästerskapet i Osby. Men Snapphanebygdens Westernryttare, SBWR, har tvingats ställa in arrangemanget med kort varsel eftersom regelverket runt omkring plötsligt ändrades.

– Det är givetvis jättetråkigt, både för oss som skulle arrangera och för alla ryttare som hade sett fram emot DM, säger Eva-Jeanette Wänstedt från Ballingslöv, som är ordförande i SBWR.

– Det här var tredje året i rad som DM skulle hållas och vi använde oss av samma tävlingsproposition som under tidigare år, men plötsligt ville förbundet ha förändringar i den.

För tungt ekonomiskt ansvar

Arrangörsklubben SBWR stod inför två val: Att genomföra tävlingen ändå som planerat, men utan stöd från förbundet, eller att ställa in tävlingen. Då SBWR är en liten klubb utan ekonomiska muskler vågade man inte chansa på att få arrangemanget att gå ihop trots ökade kostnader, utan valde att ställa in.

– Utan förbundets stöd hade det ekonomiska ansvaret blivit för tungt för oss, säger Eva-Jeanette, vi är ungefär 30 medlemmar och vi har flera månader kvar på verksamhetsåret. Vi kunde inte riskera hela den återstående verksamheten. Att plötsligt ändra i propositionen kändes heller inte rätt mot de aktiva ryttarna.

Datum för tävlingen och hela propositionen har varit klara sedan i våras. Det södra distriktet spänner över såväl Skåne som Blekinge och Småland.

Väckt frågor och vållat irritation

När DM arrangerades första gången, gick det vid Johannishus i Blekinge, andra året i småländska Vimmerbytrakten och detta var alltså första gången DM skulle avgöras i Skåne.

Medlemmarna i arrangörsklubben har arbetat hårt med förberedelserna inför tävlingen, arbete som nu är förgäves. När SBWR meddelade att man ställde in tävlingen gick distriktet ut med en förfrågan till övriga klubbar att arrangera, men utan att få napp. Det kräver tid och planering för att kunna genomföra en så pass stor tävling. Det ser alltså i dagsläget ut som om det inte blir något DM 2014 för westernryttarna över huvud taget.

– Det är klart att det här har väckt frågor och vållat irritation, säger Eva-Jeanette. Det gagnar inte sporten och därför måste vi nu sätta oss ner tillsammans med förbundet och diskutera detta. Vi vill ha en lösning så att inte samma sak händer fler gånger.

Text: Jeanette Thelander
Bild: Arkiv