Hubertusjakt lockade ryttare och körfolk


HÄSTVEDA: För tredje gången arrangerade Fredskogs Kör- och Ridklubb Hubertusjakt under lördagen. Förutsättningarna var perfekta, lagom varmt och uppehållsväder innebar en behaglig jakt för såväl hästar som ryttare och körfolk.

Malin Rosengren på hästen Trinity var utsedd till jaktledare, men det var knappt att hon kom till samlingen hos Bengt Gullbrandson.

– Jag har varit rejält förkyld, så för några dagar sedan trodde jag inte att jag skulle orka, sade hon. Men i dag är det lite bättre, så då vill man inte missa detta!

Jakten gick mest i skritt och trav, man höll lugnt tempo så att alla skulle kunna hänga med i svängarna. Upploppet avgjordes på körplanen.

Praktiskt upplopp

– Praktiskt, menade Ingela Olsson. Där finns ju staket i änden så att det verkligen går att stanna även om någon häst skulle bli väldigt fartglad…

För icke hästburna erbjöds åkplats i vagn. Bland dem som nappade på anbudet fanns välkände prästen Staffan Örneskans från Bjärnum och han och Bengt ingick ett avtal när de satte sig i vagnen. Staffan, van ryttare, fick erkänna att han inte kan köra häst, varpå Bengt snabbt utmanade honom:

– Då lovar jag att jag ska gå i kyrkan lika ofta som du kommer hit och tar körlektioner!

En annan van ryttare som valde vagn den här gången var Anna Nilsson, också hon från Bjärnum.

– Jag red mycket förr, men det har inte blivit så mycket under senare tid. Jag vet egentligen inte riktigt varför, jag fick lite problem med knäna, det var väl det. Men det kanske är dags att ta upp det igen, funderade hon.

Text och bild: Jeanette Thelander