Höll öppet som vanligt trots strömavbrottet

En ficklampa och en vanlig räknare kom väl till pass när strömmen gick mitt under affärstid på lördagen.
En ficklampa och en vanlig räknare kom väl till pass när strömmen gick mitt under affärstid på lördagen.

HÄSTVEDA: Plötsligt fick Hästveda en påminnelse om sårbarheten i det moderna samhället. Vid halv-ett-tiden mitt på lördagen försvann strömmen lika hastigt som oväntat. Vad avbrottet berodde på ville dock inte Brittedal svara på under lördagen.

– Jag svarar inte på tidningsfrågor, du får ringa på måndag, svarar en mansröst när Utgivet ringer numret till kundtjänst.

Orsaken till avbrottet är alltså okänd. Men även om strömavbrottet inte blev särskilt långvarigt, i praktiken tog det mindre än en timme innan elen kom tillbaka igen, kunde det knappast ha kommit mer olägligt, mitt i affärstidens slutrusning.

Kunder blev utan diesel

På Christensens Bygg och Foder i Hästveda fann man dock på råd när strömmen försvann ur kassaapparater och kortterminaler. Man tappade ett fåtal kunder när strömmen bröts, men de flesta affärerna kunde man hantera.

– En del har haft kontanter och då har det inte varit några problem. I andra fall har vi fått lösa det så att vi har skrivit upp allt som kunden handlat och så kommer vi att skicka en faktura i efterhand, berättar ägaren Tonny Christensen.

Tack vare dagsljusinsläpp och flexibilitet fick nästan alla kunder med sig det de skulle.
Tack vare dagsljusinsläpp och flexibilitet fick nästan alla kunder med sig det de skulle.

För kunder som var på jakt efter diesel var det värre. Pumpen kräver el för att fungera. Utan ström, inget bränsle.

– Nej tyvärr, där kunde vi inget göra, säger Tonny. De får tyvärr klara sig över helgen och komma hit igen på måndag och fylla på. På det gamla stället hade vi ett reservelverk som gick på diesel, men det har vi inte kvar längre. Kassautrustning och datorer är så känsliga att de kan ta skada om inte strömtillförseln är helt jämn.

Text och bild: Jeanette Thelander