Hemmaförare i topp på första sprinttävlingen

HÄSTVEDA: För första gången arrangerade Hästveda folkraceklubb en sprinttävling på Harabackens motorstadion helgen som gick. Och gick gjorde det. Både bra och undan. Pinnarna rök och gruset sprutade när närmare 50 förare stred mot klockan.

– Vi är nöjda med den här testtävlingen, så det här kommer vi att göra om fler gånger, säger klubbens ordförande, Marcus Claëson. Det finns en del smågrejor som vi kommer att justera, men i stort sett blir det samma upplägg nästa gång.

I sprint är det snabbaste tiden som gäller. Förarna i lördagens tävling körde på banan två och två, men hela tiden på olika spår, som var åtskilda med pinnar. Förare som körde sönder en pinne straffades med tre sekunders tidstillägg och varje heat bestod av fyra varv på banan, vilket innebar ungefär en kilometers tävlingssträcka. Två tävlingsomgångar avverkades, där man körde den andra i omvänd startordning, för att få så rättvisa förhållanden som möjligt.

Mer gruff önskvärt

Jonathan Blom från Bjärnum var på sin första folkracetävling någonsin. Han hade fått hänga med kompisen Edwin Strömberg, vars mormor skjutsade till Hästveda.

– Det är roligast att stå här vid svängen, för här händer det mest, det är kul att titta på, sade Jonathan. Men det hade varit ännu roligare om många hade kört samtidigt, så det hade blivit lite krockar och sådant.

– Ingen i vår familj kör, men en bekant till en av våra grannar är med, så vi hoppas att han vinner, tillade Edwin.

Jo, en och annan i publiken hade kanske velat se lite mer skuffande och kampande. Men för förarnas del innebar sprinttävlingen att det snarare var skickligheten än tur eller otur med mindre körskickliga konkurrenter som avgjorde det hela.

Dubbelt Hästveda i topp

Under hela tävlingen kunde man också från publikområdet följa förarna och tiderna på bildskärmar och den utrustningen kommer väl till pass även framöver:

– Ja, den har vi själva köpt in nu och den kommer vi att försöka använda i stället för att hålla på och sätta upp resultatlistor och sådant för hand, säger Marcus Claëson.

I toppen blev det två hemmaförare från Hästveda FRC som tog plats. Lars Linder vann medan Jens Claëson blev tvåa, slagen med blott tre tiondelar. För övriga resultat hänvisas till arrangörsklubbens hemsida.

I år blir det inte fler tävlingar på Harabacken, men datum för 2015 är just nu inne för godkännande av förbundet.

– Vi kommer i princip att köra samma helger som i år, även om det blir lite andra datum, avslutar Marcus.

Text och bild: Jeanette Thelander