Hela Europa rymdes i Hästveda för en dag

Många ville köpa böcker och få en liten pratstund med Kjell-Albin Abrahamsson efter föredraget i Hantverksgården.
Många ville köpa böcker och få en liten pratstund med Kjell-Albin Abrahamsson efter föredraget i Hantverksgården.

HÄSTVEDA: Europaforum är i full gång i Hässleholms kommun och redan i söndags gick det att ta del av del av både seminarium och konsert i Hästveda. Något som möjliggjorts tack vare idoga uppvaktningar hos kommunen från Hästvedas Intresseförening.

I Hantverksgården talade välkände radioprofilen Kjell-Albin Abrahamsson under rubriken ”Varför finns det inga svenska rörmokare i Polen men så många polacker på toppjobb i Bryssel?” inför en publik som även kunde ta del av en programpunkt som Svenska FN-förbundet arrangerade med anledning av FN:s 70-årsjubileum i år. Båda programpunkterna underströk det som kanske är mänsklighetens viktigaste uppgift, nämligen strävan efter fred och frihet.

Kjell-Albin spekulerade i att svenskarnas svala intresse för EU möjligen står att finna i att landet lyckades hålla sig utanför andra världskriget.

Stora skillnader i EU-intresse

– Det innebär att Sverige står utanför Europas största gemensamma erfarenhet, nämligen kriget, sade han och talade också om den stora skillnaden mellan Polen och Sverige när det handlar om intresse för EU.

I Polen är valdeltagandet till Europaparlamentet högre än valdeltagandet till Polens eget parlament, något som skulle kunna förklaras av att Polen som nation varit utraderad från den europeiska kartan i mer än 100 år mellan 1795-1918.

– Polackerna gick till EU med entusiasm, svenskarna med tvekan, konstaterade Kjell-Albin.

Kammarmusik från Österrike

I Hästveda kyrka gav kammarmusiktrion Trio Frizzante en gratis konsert som var värd en större publik än den närvarande. Publiken fick även en liten miniföreläsning kring de unika kalkmålningarna i kyrkan i pausen. Konserten med de unga österrikiska musikerna var en del i den särskilda kultursatsning som gjorts under Europaforum och trion tyckte att Hästveda kyrka lämpade sig väl för konsertarrangemang.

Den österrikiska kammarmusiktrion Trio Frizzante består av cellisten Johannes Kubitschek, flöjtisten Marlies Gaugl och pianistenDoris Lindner.
Den österrikiska kammarmusiktrion Trio Frizzante består av cellisten Johannes Kubitschek, flöjtisten Marlies Gaugl och pianisten Doris Lindner.

– Absolut, vi har ju repeterat här i kyrkan under dagen och det är fin akustik, sade flöjtisten Marlies Gaugl.

Den som missade konserten men vill få en uppfattning om hur det lät kan ta del av en video från inledningen av konserten i Hästveda kyrka. Videon är den första som Tidningen Utgivet producerat och publicerat med hjälp av Vimeo och gör knappast de skickliga musikerna rättvisa. Dock ger den en försmak av framtida rörliga bilder från tidningen.

Text och bild: Jeanette Thelander