Hästvedametod får bukt med mördarsniglarna

 

HÄSTVEDA: I Hästveda har det nu utarbetats en metod som verkligen fungerar mot mördarsniglarna. Genom att kombinera ihop sin kärlek till hästar och grönsaksodling har Annika Nolhage och sambon Peter Lantz lyckats mota sniglarna med 100-procentig effektivitet.

– Sedan vi satte upp vårt elstaket runt trädgårdslandet har vi inte haft en snigel som slunkit in där, säger Annika med ett belåtet leende.

– Man kan se hur de är på väg uppför, men så hindras de av elen och kryper tvärt ner igen, de ser ut som små bananer, tillägger Peter.

Lösningen är enkel – åtminstone om man redan råkar ha en flock hästar som går och betar intill grönsakslandet. Det enda som behövdes var några träplankor, en bit elband och ett antal påsklämmor.

Påsklämmor del av lösningen

Med hjälp av plankorna har paret byggt upp en sarg runt grönsakslandet, som är ungefär 40 kvadratmeter stort. Runt sargen har de satt upp elbandet och sedan anslutit det till det befintliga elstängslet som är till för att hålla hästarna på plats i hagen.

– Vi hade lite bry först, hur vi skulle få elbandet att ligga så tätt mot sargen att inga sniglar kom under, men samtidigt gick fritt från träsargen, berättar Annika. Men så kom vi på lösningen: Påsklämmor!

Vanliga påsklämmor visade sig vara utmärkta som distanshållare till sargen. Några millimeter räcker för att elstaketet ska fungera, men samtidigt inte hamna för långt ifrån underlaget så att mördarsniglarna kan ta sig emellan.

– Att grönsakslandet ligger intill hagen visar sig nu vara rena lyckokastet, det var inget vi tänkte på från början, säger Peter. Elbandet har samma ström som hästarnas elstängsel, så det är bra kräm på det!

Snigelfritt bäddar för salladsodling

Han och Annika har bott på den lilla gården i Hästveda i ungefär ett år, men det är först nu som paret har stiftat bekantskap med mördarsniglar på allvar.

– Grannarna som går förbi här har studerat mitt grönsaksland och berättat att de själva har gett upp odlandet, säger Annika. Just här finns så många sniglar att fällor, snigelgift och andra bekämpningsmetoder inte räcker till. Jag trodde inte att det kunde vara så illa, men jag märkte ju snabbt att till exempel salladsodling var totalt meningslöst.

Snigelsäkringen enligt parets Hästvedametod har dock visat sig vara effektiv – åtminstone den tid som elstaketet suttit uppe. Idén och genomförandet gjordes för tre veckor sedan, mitt under den värsta snigelperioden.

– Som sagt, sedan dess är det snigelfritt i landet, säger Annika. Så nu ska jag så en omgång sallad till, för nu får jag ha den ifred!

Text och bild: Jeanette Thelander