Halvtid för yogan i Hantverksgården

Nu har yogagruppen i Hästveda kommit halvvägs på sin första termin. Några saknades på passet på grund av sjukdom, men med var: Linda Ragnarsson, Britt-Marie Eriksson, Susanna Johnsson, Annelie Christensen, Lena Nilsson, Annika Roos och Tea Nilsson.
Nu har yogagruppen i Hästveda kommit halvvägs på sin första termin. Några saknades på passet på grund av sjukdom, men med var: Linda Ragnarsson, Britt-Marie Eriksson, Susanna Johnsson, Annelie Christensen, Lena Nilsson, Annika Roos och Tea Nilsson.

HÄSTVEDA: En del kommer i god tid, andra i sista sekunden med andan i halsen. Liggunderlag och mattor rullas ut och snabbt har alla deltagarna lagt sig till ro med en kudde under nacken och en filt över magen. Några levande ljuslågor fladdrar i fönsterkarmarna och bidrar ensamma till att ge ledljus i lokalen. Luften fylls av långsamma toner från gitarr och synth, fågelkvitter och svaga bjällror. Det är tisdag och dags för ännu ett yogapass i Hantverksgården.

– Andas med glädje till din kropp, uppmanar Annika Roos, som leder passet. Försök håll fokus på det tredje ögat, och försök göra det under hela yogapasset! Låt armarna vila vid sidorna med handflatorna uppåt!

– Andas in och tänk ordet Sat! Andas ut och tänk ordet Nam!

Hela kroppen jobbar

Efter de inledande avslappningsövningarna läggs filtar och kuddar och sidan. Nu är det dags för kropparna att jobba. Hela kroppen får en genomgång, allt från tårna till fingertoppar och nacke. Det märks att deltagarna har varit med några gånger, för de förstår utan tvekan instruktionerna och benämningarna på olika kroppspositioner.

Solhälsningar, kobra, triangel – för den oinvigde är det ett helt nytt språk, en ny begreppsvärld. Men en del övningar går att känna igen från annan fysisk träning. Deltagarna gör både benlyft och plankan till exempel. Men mycket handlar om andning. Deltagarna får hela tiden pepp och instruktioner för hur de ska andas i förhållande till de olika rörelserna. En del rörelser ska göras på utandning, andra på inandning och ibland får deltagarna också hålla andan en stund.

– Jag tycker så mycket om det här, för alla får göra så mycket de kan, säger Britt-Marie Eriksson efter passet. Jag kan till exempel sitta på en stol och göra övningar, man måste inte stå eller ligga på golvet hela tiden.

Bättre hållning

– Ja, det är ett underbart sätt att stressa av, säger Susanna Johnson. Och jag känner att det följer med in i vardagen sedan, jag har fått mycket bättre kroppshållning sedan jag började här, ibland nästan känner jag hur något rycker upp mig.

– Och det bästa av allt är att det är i Hästveda! tillägger Lena Nilsson och får medhåll av de andra.

– Ja, hade man behövt åka iväg någon annanstans hade det nog inte blivit av, det hade tagit för lång tid av kvällen att ligga och köra, det är verkligen toppen här, instämmer Linda Ragnarsson.

Hon har absolut närmast, eftersom hon bor mitt emot Hantverksgården. Men alla deltagarna bor i Hästveda, så ingen har särskilt långt till yogan. När Utgivet kommer på besök är det femte passet för terminen som man avverkar och det återstår lika många.

Nästan osynlig

Annelie Christensen blir lättad när hon hör att yogan kommer att fortsätta till hösten, men föreslår att Annika ska köra några sommarpass också, gärna utomhus.

– Kanske nere vid Lursjöbaden? Där är ju så fint!

Annika erkänner att hon har tänkt i de banorna, men ännu så länge har hon inte riktigt kommit fram till om det är en bra idé eller inte:

– Nej, dels är det ju vädret som kan ställa till det och dels behöver man ju vara någonstans där man har det lite privat och lugn och ro. Yogan bygger ju mycket på det, att det ska kännas bekvämt och avslappnat. Det hade kanske blivit svårt om man var ute bland folk…

De flesta i gruppen nickar instämmande och Annika fortsätter:

– Det finns ju till exempel överviktiga som inte vill gå och träna för att de tycker att de är för tjocka och att de är rädda för att andra ska titta på dem. För dem tänker jag att yoga är jättebra – här blundar vi ju väldigt mycket under övningarna. Det handlar mycket om att fokusera på sig själv och inte bry sig om vad alla andra gör. Bara det att belysningen är så dämpad gör ju att man nästan blir osynlig!

Text och bild: Jeanette Thelander

Fotnot: Sat Nam betyder ”Sanning är min identitet”.