Halloween stort men allhelgona större

 

Bakom halloween-kostymeringarna döljer sig Ahmed Ibrahim, Emilia Granqvist, Marie Rooth, Emil Wahlqvist, Celina Omari och Linnéa Ljungman.
Bakom halloween-kostymeringarna döljer sig Ahmed Ibrahim, Emilia Granqvist, Marie Roth, Emil Wahlqvist, Celina Omari och Linnéa Ljungman.

HÄSTVEDA: Svenskar och norrmän satsar på godis, danskarna karvar ut pumpahuvuden och finnarna partajar. Så kan man sammanfatta halloweenfirandet hos oss och några av våra nordiska grannar. Men allhelgonahelgen är fortfarande allra mest en helg då svenskarna hedrar de döda på traditionellt sätt, enligt en färsk opinionsundersökning från Yougov.

Under onsdagskvällen firade Hästvedaungdomarna halloween på fritidsgården, som höll kvällsöppet. Nog märktes det att svenskarna har förkärlek för godis: Illturkos tårta och massor av annat mums och snacks stod framdukat på ett av borden. Men varför firar man egentligen halloween?

– För att det är kul att klä ut sig! svarar Marie Roth och tillägger: Vi har ju snott det från USA.

Skrämma bort andar

– Förr gjorde man det för att skrämma bort andar, man trodde att de kom tillbaka på halloween, säger Linnéa Ljungman.

Många av ungdomarna har tidigare gått runt i byn och begärt godis eller hotat med bus. Men det är inte alla som förstår när de öppnar dörren och en del blir till och med upprörda.

– Det är inte alla som uppskattar det, berättar Marie. En gång var det en som sade ”Kom inte hit och tigg godis fler gånger!”

Marie är för kvällen enögd och nersölad med blod. Hon har sår i ansiktet och på armen. Men bara på låtsas förstås, det är mamma Viola som har sminkat henne.

Alltid katt på halloween

– Mamma tycker det är kul, hon gillar det, så jag och min lillebror brukar se ut som hon vill, även om vi har lite egna idéer också ibland.

– Jag klär alltid ut mig till katt på halloween, säger Linnéa, som just den här kvällen har fått en artfrände i Celina Omari.

Emilia Granqvist, med spindelvävscape och spindelnät kring ögonen, har sminkat sig själv.

– Jag gjorde det samtidigt som jag tittade på Youtube, förklarar hon och berättar att det har hänt att även folk som öppnar dörren för bus eller godis har klätt ut sig.

Oväntad dörröppning

-Ja, kommer ni ihåg Ottos pappa? frågar hon till de andra. Han hade på sig en sådan där monstermask när han öppnade, då reagerade man ju, det var lite oväntat, så man blev nästan rädd först.

För ungdomarna på gården var det godis, dans, läskiga kostymer och mys som gällde på halloweenfesten. Lite mer skrämmande blir det sannolikt under torsdagskvällen, då det är filmkväll med film baserad på en av Stephen Kings romaner. Är det inte läskigt att ta sig hem i mörkret efter en sådan kväll?

– Jo, fast meningen är väl att man ska bli lite skrämd, det är ju själva vitsen med skräckfilm, säger Emilia.

– Jag bor nära, men jag har en mörk gång som jag måste ta mig igenom, berättar Linnéa. Det är lite otäckt, så då brukar jag springa.

Text och bild: Jeanette Thelander

Fotnot: Enligt det internationella opinionsundersökningsföretaget Yougov firar en tredjedel av svenskarna halloween och 16 procent av har godis hemma ifall det kommer ungdomar som går bus eller godis. I Danmark är den populäraste halloween-aktiviteten att skära ut pumpahuvuden, medan det i Finland är mest populärt att gå på halloween-fest. Allhelgonafirande är större än halloween i Sverige, varannan människa uppger att de tänker fira allhelgona på något sätt och så många som var tredje går till kyrkogården eller till kyrkan för att tända ljus och smycka gravar.