Full fart på Harabacken

HÄSTVEDA: Sensommarracet i Hästveda drog som vanligt mycket folk som kunde njuta av ett helt perfekt folkrace-väder. Arrangörsklubben Hästveda FRC, kunde glädja sig åt att regnet hängde i luften, tillräckligt för att det inte skulle damma från banan, men för lite för att det skulle förmå blöta ner åskådare och tävlingsekipage.

– Olle fick välja om vi skulle åka till Jakt- och fiskemässan på Bosjökloster, eller om vi skulle åka hit till Hästveda och titta på folkrace, sade Bengt-Arne Bengtsson från Hökön som tagit med sig barnbarnet till Harabacken.

Han försäkrar att han inte själv känner sig lockad att sätta sig bakom ratten till en folkracebil. Han tänker på allt det arbete som ligger bakom varje start. Många, många timmars skruvande i garaget, så han nöjer sig så gärna med att titta.

– Det är häftigt att se när de krockar, fyller Olle i.

Action lockar ungdomarna

Att de unga grabbarna går på folkrace för att se action råder det inget tvivel om. Mamman till en annan kille i publiken berättar att han gillar när förarna blir stående på banan och inte kan ta sig av för egen maskin, för då måste de stora traktorerna och hjullastarna komma, vilket är höjdpunkterna för hans del.

– Jo, folk kommer hit för att se när det händer saker – och det gör det alltid när man är på folkrace, intygar Pär Leijon, som tillsammans med Glenn Ljunggren sköter bommen till depån.

Pär kommer från Ystad och Glenn från Kristianstad. Men när det är tävling hjälps klubbarna åt med funktionärer. Och om man ska tro Pär och Glenn, så är det folkrace man ska ägna sig åt om man gillar att ge och ta emot hjälp.

– Absolut! När folk har bekymmer ute i depån, kanske saknar ett däck eller någon reservdel som man inte har med sig, då får han eller hon nästan alltid hjälp av någon som lånar ut av sina egna grejor, säger Pär.

– Men när man sedan befinner sig innanför bommen här, då är man inte vänner, då kör man bara för att vinna, fyller Glenn i.

”Folkrace är en livsstil”

Folkrace är verkligen en folksport, som man ägnar sig åt för att det är både spännande och socialt, om man ska tro de båda bomvakterna. Varför annars jobba en hel dag alldeles ideellt?

– Folkrace, det är en livsstil, slår Glenn fast. Det är mycket roligare än att sitta hemma i soffan och glo på tipsextra till exempel.

Det syns att både tävlande och funktionärer har roligt. Visst ser det kul ut när ett gäng grabbar helt manuellt välter en bil som voltat på rätt köl igen – med föraren i. Enligt uppgift klarade sig bilen så pass bra att den senare var med i final… Tre tävlingsklasser finns med i programmet, juniorer, damer och seniorer.

– Damerna kan välja om de vill tävla i damklassen eller den vanliga seniorklassen, förklarar Pär. I juniorklassen är det mixat, sedan väljer en del tjejer att köra i damklassen ett tag, men de allra flesta går över och tävlar i den vanliga seniorklassen sedan.

Sensommarracet var inte den sista tävlingen på Harabacken för i år. Den 27 september, är det dags för nästa tävling som markerar säsongsavslutningen. Då blir det parallellsprint. För resultat hänvisas till arrangörsklubbens hemsida.

Text och bild: Jeanette Thelander