Fortsatt engagemang för läkarservice

Just nu pågår namninsamling för läkarservice till Hästveda.
Just nu pågår namninsamling för läkarservice till Hästveda.

HÄSTVEDA: Läkarservice i Hästveda är ingenting som får glömmas bort. Det menar Alf Månsson, ordförande i Hästvedas Intresseförening. Just nu pågår namninsamling för att visa för beslutsfattarna att frågan är viktig för många Hästvedabor. Veckan som gick hade dessutom intresseföreningen ett möte med orföranden i Sjukvårdsnämnd Kryh, Maria Nyman Stjärnskog (S), där man framförde sina synpunkter.

– Efter mötet kunde vi konstatera att vi fortfarande står på ruta ett, säger Alf. Maria sade visserligen att man inte har ändrat ståndpunkt, utan står fast vid löftet som man gav vid det allmänna mötet, att det ska finnas läkare i Hästveda. Men det händer ingenting, det finns ingen ljuspunkt.

Snarare är det orosmoln som tornar upp sig i vårdcentralsfrågan. Som Utgivet tidigare berättat om, sade Region Skåne upp hyreskontraktet på halva vårdcentralslokalen för en tid sedan. Nu har Hässleholms kommun, som äger lokalen, sagt upp resterande kontrakt från och med årsskiftet. Senast kommunstyrelsens ordförande, Lena Wallentheim (S), var på besök i Hästveda betonade hon dock att kommunen är mån om att lösa läkarfrågan i Hästveda.

Läkarbrist ingen förklaring

– Vi ska inte ge Region Skåne en ursäkt för att lägga ner verksamheten i Hästveda, absolut inte. Man kommer i alla fall inte att kunna skylla på lokalfrågan, sade hon vid mötet när utbyggnaden av fibernätet stod på agendan.

Enligt Alf, är det en stor brist att det inte finns någon läkarservice i Hästveda, utan att människor är hänvisade till att åka in till Hässleholm.

– Det är bekymmersamt för många äldre, men också andra. Vi har träffat många företagare som är uppgivna eftersom ett enkelt läkarbesök tar en halv dag för deras anställda att genomföra.

Att bristen på läkarservice i Hästveda beror på allmän läkarbrist är heller ingenting som intresseföreningen godtar som förklaring:

– Jag har inte hört någon Hästvedabo som inte har lyckats hitta en läkare. Så läkare finns det, men de finns inte just här, där vi behöver dem. Detta handlar om politiskt ledarskap och är en ren ledningsfråga! säger Alf.

Text och bild: Jeanette Thelander