Förbereder flykten från fyrverkerierna i nyår

 

Ola Granquist och Linda Persson har både hästar och hundar i familjen. Men i år planerar man för att slippa sitta i stallet med panikslagna hästar på nyårsafton.
Ola Granquist och Linda Persson har både hästar och hundar i familjen. Men i år planerar de för att slippa sitta i stallet med panikslagna hästar på nyårsafton.

HÄSTVEDA: I morgon åker Linda Perssons fyra hästar till en gård nära Sturup och familjens två hundar lämnar också Hästveda. I år vill nämligen Linda slippa sitta i stallet med panikslagna hästar och hon vill bespara hundarna den stress som nyårsraketerna orsakar.

– Det var hemskt förra året, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Linda. Det kändes som att vara mitt i ett krig. Så i år har vi inga djur hemma på nyårsafton.

Linda och hennes sambo Ola Granquist bor på Högabergsvägen i Hästveda, alldeles i utkanten av byn.

– Kanske är det därför det blev så hysteriskt här, vi bor ju i skogsbrynet och folk siktar väl mot skogen när de avfyrar sina raketer, funderar Linda.

– Ja, våra närmaste grannar sköt inte i alla fall, konstaterar Ola. Så raketerna kom längre inifrån byn.

Evakueringar och lugnande medicin

Linda och Ola tvingas alltså nu organisera en evakuering av familjens hästar och hundar och de är långt ifrån ensamma. Flera djurägare som Utgivet varit i kontakt med i Hästveda uppger att de åker bort med sin hund eller häst och en del djur får lugnande medicin utskriven av veterinär för att inte drabbas av panik.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, får ungefär 100 personer varje år uppsöka en akutmottagning för att de skadats av fyrverkerier. Som regel rör det sig om brännskador och/eller sårskador. Mer än var femte person som kommer in till akuten har så allvarliga skador att han eller hon måste läggas in för fortsatt vård på sjukhus.

Nyårsnatten är det också ovanligt många brandutryckningar som måste göras runt om i Sverige, då fyrverkeripjäser antänder byggnader och föremål. I genomsnitt får räddningstjänsten rycka ut på närmare 400 bränder, de allra flesta mellan klockan 19 på nyårsafton och klockan fyra på nyårsdagens morgon. Dessa timmar inträffar mer än dubbelt så många bränder som en ”vanlig” genomsnittlig dag. Samhällskostnaderna för fyrverkeripjäser som hanteras av privatpersoner är alltså stora.

Slutsålt för djurens skull

Men det är framför allt för djurens och miljöns skull som många butikskedjor, till exempel Maxi och Coop, nu har slutat sälja fyrverkerier kring nyår. Många hundar, hästar och andra sällskapsdjur drabbas av panik och ångest när dundret drar igång som värst och samma sak gäller de vilda djuren. Eftersom det heller inte är ovanligt att avfyrandet av nyårsraketer pågår i många dagar både före och efter nyårsafton, är det svårt för djurägare att planera för att minimera lidandet.

– Det hade varit skönt om det helt enkelt blev förbjudet för privatpersoner att använda fyrverkerier, säger Linda.

Det är hon långt ifrån ensam om att tycka. I sociala medier pågår namninsamlingar och informationskampanjer som vill att privatanvändandet av pyroteknik ska förbjudas.

Som exempel kan nämnas ett upprop på Facebook som på kort tid samlat 25 000 deltagare som hellre skänker bort pengarna till välgörande ändamål i stället för att köpa fyrverkerier. Petitionen Fyrverkeribegränsningar har i skrivande stund samlat mer än 42 000 namnunderskrifter och det finns en mängd andra nätverk och sammanslutningar som trycker på för en förändring.

Mörbylånga först med förbud

Sannolikt kommer ett förbud mot privatanvändande av pyroteknik, men enligt Sture Engström, som var en av initiativtagarna till Stockholms Kennelklubbs initiativ, Smällarupproret, kan det ta tid:

– Vi drev Antismällarkampanjen i sju år innan ett förbud mot smällare kom 2001. Vi tror att denna kamp blir minst lika lång.

En kommun har gått före och totalförbjudit fyrverkerier, nämligen Mörbylånga på Öland. Där är det sedan i somras när kommunfullmäktige klubbade igenom motionen, helt förbjudet för privatpersoner att skjuta fyrverkerier. Man har inte, som brukligt är i andra kommuner, beviljat undantag för exempelvis nyårsafton, valborgsmässoafton och påskhelgen.

Text och bild: Jeanette Thelander

Fotnot: Vid flygplatser råder förbud mot fyrverkerier. Sedan flera år tillbaka erbjuder därför till exempel Arlandas stora hotell en fristad för fyrverkerirädda hundar och deras ägare. Det har blivit så populärt att initiativet nu kopieras på flera håll, bland annat i Oslo.