Farstorpsbilder drog fullt hus


FARSTORP: Farstorpsbilder 4 släpptes enligt samma procedur som förra året. Men inte riktigt ändå, den här gången var det om möjligt ännu fler bokköpare som lyckades klämma in sig i församlingshemmet under lördagseftermiddagen.

– Jo, det är nog faktiskt ännu fler än förra gången, det är ju otroligt, sade Bertil Nilsson och blickade ut över publikhavet.

– Vi hade ju som mål att vi skulle sälja 200 böcker här i dag och det lär vi säkert göra också, tillade en nöjd Lars Lindberg.

Hästdraget luciafölje

Det blev rusning efter boken redan från start och bland bokspekulanterna fanns Anita Nilsson från Lur, som har samtliga Farstorpsböcker sedan tidigare.

– Egentligen är det min man Ingmar som är uppvuxen här, men jag har bott här i 30 år, så jag känner förstås en hel del folk här också, sade Anita. Det är roligt och intressant att ta del av både bilderna och texterna.

Efter en stunds ruljans hördes hovklapper när ett luciafölje kom åkande i häst och vagn från Stall Fredskog. Ackompanjerade av Anders Lennartsson på gitarr framfördes både luciasången och flera andra traditionella julsånger, däribland – förstås – bjällerklang av Bengt Gullbrandson och kompani.

En hel del kaffe och hembakt gick åt. ”Kaffeflickorna” Gunilla Lindberg och Eva Klang fyllde på termosar och kakfat under tiden som bokkommersen pågick.

Farstorpskåseri

Avslutningsvis kåserade Bertil om Farstorpsbygden och dess invånare, något som var mycket uppskattat och drog ner många skrattsalvor. Bland annat fick publiken höra om Farstorpsbon som undrade om han skulle dra till i överkant eller underkant när han skulle uppge hur många hönor han hade i hönshuset.

– Han kunde alltså inte tänka sig för ett ögonblick att uppge hur många hönor han faktiskt hade, log Bertil. Men det där sättet att handskas med sanningen på vill jag inte tillskriva invånarna i Farstorp i synnerhet, snarare göingar i allmänhet…

Text och bild: Jeanette Thelander