Djurskyddsförening räddar hundhägnet

Djurskyddet Nordostskånes vice ordförande, Hannah Kendrup, under sommarens klickerträning i hundhägnet.
Djurskyddet Nordostskånes vice ordförande, Hannah Kendrup, under sommarens klickerträning i hundhägnet.

HÄSTVEDA: Hundhägnet nere vid Lillasjön hotades av rivning sedan Hästveda Hästförening, som tidigare ansvarat för det, lade ner verksamheten i december. Men nu går en ny förening, Djurskyddet Nordostskåne, in och räddar det omtyckta hägnet.

– Vi har tidigare haft en del aktiviteter där, bland annat en drop-in-kurs i klickerträning i somras, berättar Djurskyddet Nordostskånes vice ordförande, Hannah Kendrup. När vi fick frågan om vi ville ta över hägnet och förstod att alternativet var att riva det, bestämde vi oss snabbt för att ta över det.

Hästföreningen har med hjälp av sponsorer och helt ideella krafter byggt upp hägnet. Men marken är kommunens. För att hägnet skulle få vara kvar krävdes att någon förening tog ansvar för det, eftersom kommunen själv inte sköter eller ansvarar för den typen av anläggningar någonstans i kommunen.

– Vi tyckte det var väldigt synd om det skulle försvinna och eftersom vi har vår bas i Hästveda, passar det bra in i vår verksamhet, säger Hannah.

Återinvigning i vår

Nu planerar den nya föreningen för en återinvigning av hundhägnet framåt vårkanten.

– Ja, det stämmer, vi återinviger det och kommer också att ha en del spännande aktiviteter där som vi hoppas ska kunna glädja både människor och djur.

Exakt vad det blir är Hannah ännu så länge förtegen om. Men klart är att hägnet kommer att finnas kvar till glädje för många hundägare som nyttjar det i dag.

– Ja, vad vi har förstått så sköter hundägarna det snyggt, plockar upp efter sina hundar och är rädda om det. För många är hägnet det enda stället där deras hund kan få springa fritt och träna under trygga former, så vi kommer att fortsätta ge allmänheten tillträde till det.

Text och bild: Jeanette Thelander