Biodlareföreningen håller öppet hus


HÄSTVEDA: I dag, tisdag är det öppet hus hos Hästveda Biodlareföreing. Helgen som gick passade föreningens medlemmar på att storstäda både inom- och utomhus, lagom tills vårvärmen kom och bisäsongen satte igång på allvar.

– Från och med 21 april håller vi öppet i Petters stuga varje tisdag för både medlemmar och andra nyfikna som vill komma och titta och lära sig mer, berättar Kim Jonsson, som aldrig hade trott att han skulle bli så biten av biodlingen som han har blivit.

– Stugan här skulle egentligen rivas, berättar Nils Olandersson, men vi frågade om vi inte kunde få renovera den och använda den som föreningsbigård istället. Så 1989 stod den klar, det tog sin lilla tid.

–  Ja, det var inte mycket med den då, tre ungkarlar bodde här, jag minns, en av dem var en arbetskamrat till far, säger Kim. Vi var här och jag kommer ihåg att det var jordgolv och att de hade mopederna inne bredvid sängen.

Livlig förening

Så ser det inte ut i dag, hela stugan är renoverad och moderniserad. Biodlareföreningen har till och med dragit in el i stugan.

– Det är svårt att klara sig utan ström, menar Nils.

Hästveda Biodlareförening är en livlig förening med medlemmar från två år och upp till närmare 90 år. Inte mindre än 17 medlemmar dök upp för att städa och ställa i ordning inför säsongspremiären. Efter väl förättat värv blev det dessutom extra festlig fika med smarriga bakelser som ordföranden, Stina Lindén, gjort.

– Vi är 40-50 medlemmar i föreningen, berättade Stina. De flesta är härifrån krokarna, men vi har medlemmar i Malmö, Lund och Mellanskåne också. Det är högt i tak här och man ska kunna ställa vilka frågor som helst utan att känna sig dum.

Bin kräver passning

Föreningsbigården används både av de egna medlemmarna och av gäster utifrån. För en tid sedan hade man studiebesök från Danmark och det brukar alltid dyka upp några helt nya ansikten varje säsong.

– Det verkar som om de flesta hittar oss via hemsidan, den är vi väldigt glada för, menar Stina.

Föreningen är välorganiserad och har bland annat en drottningansvarig (Joel Olsson), två bitillsyningsmän (Joel Olsson och Erling Andersson) och en honungsbedömningskommitté. Det är viktigt med organisation, ordning och reda. Bin kräver passning för att trivas och ge honung och det är en hel del pyssel med att sköta samhällena.

– En biodlare är aldrig sysslolös, konstaterade Cecilia Tornerefelt, innan hon drog sig hemåt till de egna bina.

Hur mycket honung man får ut av kuporna varierar med yttre förhållanden som väder och temperatur. Men 30-35 kilo är ganska vanligt, enligt Nils.

– Men framför allt är bina nyttiga, inte minst för alla som odlar, påpekar Kim. Det blir till exempel mycket mer frukt på träden om det finns bin i närheten.

Text och bild: Jeanette Thelander

Fotnot: Petters stuga är öppen för både medlemmar och andra från 18.30 på tisdagskvällarna framöver.