Berit Önell startar ny nättidning i Hässleholm

Jeanette Ström från Gruppen För Oberoende Press i Hässleholm och Berit Önell, rikskänd granskande journalist som tidigare jobbade på tidningen Norra Skåne, kunde i dag presentera en helt ny nättidning i Hässleholm, Frilagt.se.
Jeanette Ström från Gruppen För Oberoende Press i Hässleholm och Berit Önell, rikskänd granskande journalist som tidigare jobbade på tidningen Norra Skåne, kunde i dag presentera en helt ny nättidning i Hässleholm, Frilagt.

HÄSSLEHOLM/HÄSTVEDA: Hässleholms kommun har fått en ny tidning, Frilagt, som i första hand ska ägna sig åt granskande och grävande journalistik. Bakom tidningen står numera rikskända Berit Önell, som tvingades bort från sin anställning på tidningen Norra Skåne under skandalartade former.

Den nya nättidningen offentliggjordes i dag och det första läsaren möts av är ett dubbelt grävjobb. Berit har avslöjat hur giftiga järnvägsmassor deponerats vid reningsverket i Hässleholm och bland annat täppt till befintliga rävlyor. För att avslöja att myndigheternas uppgifter om massorna inte stämmer, har den nya tidningen tagit egna prover och skickat på analys.

– När jag skulle göra det fick jag gräva bokstavligen också, det behövdes ungefär en halvliter av massorna för att det skulle räcka till ett analyserbart prov, berättar Berit.

Fokus på kommunen

Den nya tidningen kommer i första hand att granska kommunens förehavanden – något som Berit vet behövs mer än väl:

– Jag har fått väldigt många tips och en del av dem har resulterat i nästan färdiga jobb, annat kommer att ta ytterligare tid. Sedan min anställning på Norra Skåne upphörde, har jag i princip jobbat heltid med detta, parallellt med föreläsningar och andra frilansjobb.

Målet är att inom några månader få minst 1 000 läsare som också vill stödja tidningen med en rekommenderad 50-lapp i månaden.

– Jag kommer ju inte att kunna göra detta helt ideellt, så om man tycker att det är viktigt med granskande journalistik, hoppas jag att man vill stötta tidningen, säger Berit.

Stödgrupp för oberoende press

Till sin hjälp har hon dels en del kollegor som ställer upp med skrivet material och dels Gruppen För Oberoende Press i Hässleholm, som ska hjälpa till med marknadsföringen bland annat.

– På lördag finns vi i stan för att dela ut information om tidningen, säger Jeanette Ström, en av de tongivande medlemmarna i gruppen.

Fokus kommer att ligga på Hässleholm, men Berit, som själv bor på landsbygden, är inte främmande för att ta sig an sådant som berör människor utanför stadsgränsen.

– Det blir som sagt mycket kommunala granskningar, och kommunala beslut påverkar ju människorna som bor utanför Hässleholm också, säger hon.

Text och bild: Jeanette Thelander