Årets höjdpunkt för hingstfantasterna

Tullstorp-hingstar

TULLSTORP/SNÖARP: I helgen är det dags för en av höjdpunkterna för hästälskarna i trakten: Hingstvisning på Tullstorp hos Jan och Catharina Brink. En av huvudrollsinnehavarna, Dragon Welt, är dessutom uppfödd i Snöarp hos före detta Hästvedatjejen Pernilla Svensson.

– Det är vår nyligen godkända treåring, berättar Catharina mitt i allt ståhej som föregår publikevenemanget. Det är verkligen skoj att vi kan visa fram en riktigt lokal förmåga!

Även Pernilla, som tidigare bodde i Vivarp, men flyttade till gården i Snöarp för tio år sedan, kommer givetvis att finnas på plats på Tullstorp under helgen för att se på sin uppfödning:

– Ja, jag ska hjälpa till med musiken bland annat, så jag är där både lördagen och söndagen. Det känns fantastiskt att ha fått fram en godkänd hingst, det är stort!

Från Snöarp till Tullstorp

Dragon Welt flyttade från Snöarp till Tullstorp i mitten av december och har sedan dess matchats fram till bruksprovet av sin nye ägare, Jan Brink.

– Jag hade inte själv haft möjlighet att matcha fram honom, så det är verkligen skönt att kunna se honom förvaltas på absolut bästa sätt, säger Pernilla, som faktiskt bara har ett enda dressyrsto hemma på Stuteri PWR.

Dragon Welts uppfödare, Pernilla Svensson, tillsammans med en av stuteriets 23 hästar.
Dragon Welts uppfödare, Pernilla Svensson, tillsammans med en av stuteriets 23 hästar.

– Egentligen är det hopphästar jag föder upp, men det här har gett inspiration så att jag faktiskt letar efter ytterligare ett dressyrsto nu, skrattar Pernilla.

Hon var förstås med också vid bruksprovet och erkänner att det var en väldigt nervös tillställning. Men allt gick bra, först fick hon veta att hingsten var godkänd och när poängen väl meddelades, visade det sig att Dragon Welt hade fått den näst högsta poängen.

Tullstorp fick även en annan treåring godkänd på bruksprovet, nämligen Amplitud SD efter världskände hingsten Ampére.

Kontraster

Förutom Dragon Welt och Ampére, så kommer förstås ett pärlband av vackra hingstar att visa upp sig under helgen i Tullstorp. Faktum är att det finns ännu en lokalt förankrad hingst på plats, nämligen femårige RayMore, uppfödd av Thom och Kerstin Nilsson i Brönnestad.

– Så har vi en väldigt fin svart gångartshingst, sexåringen Eclectisch, som vår beridare Ida-Linn Lundholm tävlar med, men som ägs av Caroline Bonde från Ericsbergs säteri, berättar Catharina.

Sexårige Eclectisch, som tävlas framgångsrikt av Tullstorps beridare Ida-Linn Lundholm. Eclectisch placerade sig tvåa vid bruksprovet med 82,5 procent.
Sexårige Eclectisch, som tävlas framgångsrikt av Tullstorps beridare Ida-Linn Lundholm. Eclectisch placerade sig tvåa vid bruksprovet med 82,5 procent.

I fjor placerade Eclectisch sig som trea i finalen för femåringar i det öppna championatet på Flyinge med 85,5 procent. I år blev han tvåa på bruksprovet med 82,5 procent.

En total kontrast till den unge sexåringen är pensionerade och mycket framgångsrike Holsteinerhingsten Clinton II. Den vita sagohingsten har bland annat har ett antal fina placeringar i internationell Grand Prix i hoppning och ett lag-silver från Asian Games 2008.

TV-sändning på webben

Under helgen kommer publiken också att få se femårige Contador, som Rolf-Göran Bengtsson är delägare till och som snart flyttar ifrån Tullstorp.

Hingstvisningarna börjar klockan 13.00, både lördag och söndag och efter visningarna blir det som vanligt öppet hus och möjlighet till rundvandring på Tullstorp.

Från och med söndag förmiddag kommer hingstvisningen också att sändas i webb-tv, något som blev succé förra året, då hästfolk över hela världen följde det som hände i Tullstorp.

Text: Jeanette Thelander
Bild: Privat