1920-talets Hästveda återuppstår vid Lillasjön

Hundkaféet i Hästveda gick i graven tillsammans med hästföreningen. Nu tar Hästveda Modelljärnvägsklubb över Lillsjöstugan och återskapar 1920-talets Hästveda.
Hundkaféet i Hästveda gick i graven tillsammans med hästföreningen. Nu tar Hästveda Modelljärnvägsklubb över Lillsjöstugan och återskapar 1920-talets Hästveda.

HÄSTVEDA: Hästveda Modelljärnvägsklubb tar över Lillsjöstugan med anledning av att Hästveda Hästförening gått i graven. Det innebär bland annat att Hästveda kommer att få en exakt återgiven modell av hur samhället såg ut på 1920-talet.

– Modellen blir ungefär elva meter lång och drygt två meter bred, berättar järnvägsklubbens ordförande, Tord Nilsson. Vi kommer att ha med både Östra Järnvägsgatan och Västra Järnvägsgatan. Det är roligt, eftersom de flesta av de gamla husen finns kvar än i dag, om än en del har förändrats och bytt fasader.

Tord Nilsson, ordförande i Hästveda Modelljärnvägsklubb.
Tord Nilsson, ordförande i Hästveda Modelljärnvägsklubb.

Lillsjöstugan, som från början användes av scouterna, har en stor samlingssal som räcker gott och väl för ändamålet. Modellen byggs i skala 1:87, vilket lite slarvigt uttryckt innebär att en decimeter på modellen ungefär motsvarar en meter i verkligheten. Många modelljärnvägar har en räls som ofta är överdimensionerad, men Hästvedamodellen kommer att ha skalenlig räls enligt amerikansk standard.

”Mossaspåret” återuppstår

– Det innebär att modellerna blir lite dyrare och vi kommer också att bygga en del lok själva, säger Tord. Det hundraåriga ångloket som stannade till här i Hästveda i september i samband med 150-årsjubileet av Södra stambanan, det lär vi bygga till exempel.

Det blir inte bara Södra stambanan som byggs upp. En del av järnvägen till Glimminge, som bland annat gick tvärs över Hilding Andersfabrikens tomt, kommer också att finnas med, liksom linbanan som gick ut till Åbuamossen.

Hästveda Modelljärnvägsklubb bildades i november 2013 och har alltså varit igång sedan drygt ett år tillbaka. I nuläget är det en liten förening med stor entusiasm, men man hoppas kunna växa nu när man får egen lokal med regelbunden verksamhet. Varje onsdag med start 4 februari, kommer man att finnas i Lillsjöstugan och jobba med modellen mellan 18 och 21 på kvällen. Vem som helst som är intresserad och nyfiken är välkommen då.

Nya medlemmar välkomna

Ännu så länge har inte föreningen några bidrag varken från kommunen eller annat håll. Men en större byggvaruaffär i Osby har redan ställt upp med sponsring av material till själva modellbordet, så det är det första föreningens medlemmar börjar med. Sedan följer rälsen innan allt runt omkring, som byggnader och annat, kommer på plats.

– Vi vill gärna ha fler medlemmar. Men måste inte ha några speciella kunskaper, det räcker med intresse. Om man gillar att bygga modeller och är intresserad av historia, så räcker det långt och vi ser gärna både vuxna och ungdomar som kan tänka sig att hjälpa till.

Allt handlar inte om spårvidder, bansträckningar och skalenliga tågmodeller, enligt Tord.

– Nej, vi kommer ju att bygga och måla allt möjligt, en del inslag blir väldigt konstnärliga till exempel, så det finns uppgifter för alla!

Gamla hotellet ska med

Inom en ganska snar framtid räknar Tord med att det ska gå att köra på modellen.

– Bangården och någon körning borde gå att få ihop detta året, men sedan återstår förstås mycket jobb med att bygga upp allt runt omkring. Vi kommer att stanna innan år 1926, för vi vill gärna ha med det gamla hotellet i byn, som tyvärr brann ner då.

Modelljärnvägsklubbens ordförande, som tidigare bland annat jobbat på Brio i Osby, har byggt mycket modelljärnväg tidigare. Att föreningen nu existerar och till och med fått en egen lokal där man kan börja bygga upp Hästvedamodellen är han förstås väldigt glad för:

– Ja det här har varit en dröm som jag haft tankar kring sedan många år tillbaka. Det är verkligen kul att det äntligen blir av!

Text och bild: Jeanette Thelander